5. Januara 2025.

Kremasta Božićna torta sa dvije vrste fila

Najbolja posalstica koju ćete napraviti za neko slavlje, kao što je sada Božić, a koja će ispasti preukusno svakome.

 Potrebno:

    Za 4 patišpanja:

    12 belanaca

    12 kašika šećera

    2 kašike brašna

    240 g mlevenih pečenih lešnika

    2 kašike tople vode

    2 kašike ulja

    Za 1. fil:

    12 žumanaca

    12 kašika šećera

    2 Vanilin šećera

    1 kesica Puding sa ukusom vanile

    2 kašike rGustina

    450 ml mleka

    250 g maslaca

    50 g mlečne čokolade

    70 g crne čokolade

    8 kašika preliva sa ukusom karamele

    Za 2. fil:

    150 g šećera

    150 g mlevenih lešnika

    350 ml slatke pavlake

    1 kašičica aroma vanile

    Za dekoraciju:

    2 kesice Šlag pene

    200 ml hladnog mleka

    150 ml slatke pavlake

    Kakao mrvice

    grančice ruzmarina

    nar, mandarina

Priprema patišpanja:

6 belanaca umutite sa postepenim dodavanjem 6 kašika šećera. Posebno sjedinite 1 kašiku brašna i 120g mlevenih lešnika. Dodajte u umućena belanca i špatulom lagano promešajte. Kada se sve sjedinilo dodajte po kašiku ulja i tople vode i još malo promešajte. Sipajte u dva kalupa prečnika 22 cm i pecite u zagrejanoj rerni na 200 °C,14-15 minuta.
Na isti način pripremite još dva patišpanja.

Priprema 1. fila:

300 ml mleka, šećer i vanilin šećer stavite na vatru da provri. U odgovarajući sud sjedinite 150 ml mleka, žumanca, puding i gustin. Sipajte u provrelo mleko i neprestano mešajući skuvajte fil. Sklonite sa vatre i pokrijte rastegljivom folijom. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Kada se ohladio sjedinite ga sa umućenim maslacem. Fil podelite na 3 jednaka dela.U jedan deo dodajte otopljenu mlečnu čokoladu a u drugi dodajte otopljenu crnu čokoladu.

Priprema 2. fila:

Šećer istopite na suvo pa dodajte mlevene lešnike i promešajte. Odmah izručite na papir za pečenje i ostavite da se ohladi. Kada se šećer ohladio u blenderu sameljite ali ne skroz sitno. Slatku pavlaku mikserom umutite, dodajte joj aromu vanile i samleveni šećer. Promešajte.
Priprema torte:

Sve patišpanje izbockajte viljuškom, a onda sipajte po 2 kašike karamel preliva i premažite. Božićna česnica je obavezna na trpezi!

Na tacnu stavite prvi patišpanj i premažite filom sa crnom čokoladom. Preko premažite trećinom 2.fila. Stavite drugi patišpanj, premažite filom sa mlečnom čokoladom i drugom trećinom 2.fila. Stavite treći patišpanj i premažite preostalim filom, kao i 2.filom. Stavite i četvrti patišpanj i tortu prebacite u frižider na hlađenje.

Dekorisanje:

Šlag penu, mleko i slatku pavlaku sipajte u odgovarajući sud. Mikserom umutite u čvrst šlag. Premažite tortu sa svih strana i dekorišite kakao mrvicama, ruzmarinom, narom i mandarinama.

Izvor: Glas Srpske

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare