Kada sunce nemilosrdno prži, a dani postaju sve duži i topliji, malo šta prija više od deserta koji spaja osvježenje i užitak u svakom zalogaju. Ljetni dani jednostavno traže nešto voćno, mirisno i lagano i tu na scenu stupa neodoljivi krambl sa breskvama.
Ovaj moderni klasik među desertima savršen je spoj sočnih, zrelih breskvi i hrskavog sloja od ovsenih pahuljica, brašna, putera i cimeta, pečenog do zlatne savršenosti.
Ali prava magija dolazi kada ga poslužite još toplog, dok voće ispušta sokove i preliv je hrskav i karamelizovan, a na vrh dodate kuglu hladnog, kremastog sladoleda od vanile. Ta kontrastna kombinacija toplog i hladnog, kreamstog i hrskavog, čini svaki zalogaj savršenim balansom osvježenja i raskošnog ukusa.
Krambl sa breskvama nije samo desert – to je miris ljeta iz rerne, jednostavan za pripremu, a dovoljno efektan da oduševi goste ili da se sami nagradite poslije napornog dana. Uz dodatak sladoleda, ovaj desert postaje vaš najbolji saveznik za rashlađivanje i uživanje u vrhuncu sezone breskvi.
Vrijeme pripreme:
oko jedan sat
Sastojci:
Voćna baza:
900 g breskvi, isječenih na kriške
50 g kristal šećera
1 kašika brašna
1 kašika svježeg limunovog soka
1/2 kašičice ekstrakta vanile
1/4 kašičice mljevenog cimeta
1/4 kašičice soli
Posip:
100 g univerzalnog brašna
80 g ovsenih pahuljica
100 g svjetlosmeđeg šećera, utisnutog
1/2 kašičice praška za pecivo
1/2 kašičice soli
3/4 kašičice mljevenog cimeta
120 g neslanog putera, veoma hladnog, isječenog na kockice
Sladoled od vanile za serviranje
Priprema:
Zagrijte rernu na 190°C.
U velikoj posudi sjedinite breskve, šećer, limunov sok, vanilu, brašno, cimet i so. Dobro promješajte da se breskve oblože smjesom.
U drugoj posudi pomješajte brašno, ovsene pahuljice, smeđi šećer, prašak za pecivo, so i cimet. Dodajte hladan puter i mjesite prstima dok ne dobijete mrvičastu smjesu.
Rasporedite voćnu smjesu u pripremljenu posudu, pa preko nje ravnomjerno rasporedite mrvice. Pecite oko 30 minuta, dok se fil ne zapjeni, a mrvice ne porumene. Provjerite breskve viljuškom – treba da su mekane.
Ostavite da se krambl hladi 10-15 minuta. Poslužite dok je još topao, uz kuglu sladoleda od vanile.