8. Jula 2025.

Krambl sa breskvama

Kada sunce nemilosrdno prži, a dani postaju sve duži i topliji, malo šta prija više od deserta koji spaja osvježenje i užitak u svakom zalogaju. Ljetni dani jednostavno traže nešto voćno, mirisno i lagano i tu na scenu stupa neodoljivi krambl sa breskvama.

Ovaj moderni klasik među desertima savršen je spoj sočnih, zrelih breskvi i hrskavog sloja od ovsenih pahuljica, brašna, putera i cimeta, pečenog do zlatne savršenosti.

Ali prava magija dolazi kada ga poslužite još toplog, dok voće ispušta sokove i preliv je hrskav i karamelizovan, a na vrh dodate kuglu hladnog, kremastog sladoleda od vanile. Ta kontrastna kombinacija toplog i hladnog, kreamstog i hrskavog, čini svaki zalogaj savršenim balansom osvježenja i raskošnog ukusa.

Krambl sa breskvama nije samo desert – to je miris ljeta iz rerne, jednostavan za pripremu, a dovoljno efektan da oduševi goste ili da se sami nagradite poslije napornog dana. Uz dodatak sladoleda, ovaj desert postaje vaš najbolji saveznik za rashlađivanje i uživanje u vrhuncu sezone breskvi.

Vrijeme pripreme:

oko jedan sat

Sastojci:

Voćna baza:

900 g breskvi, isječenih na kriške

50 g kristal šećera

1 kašika brašna

1 kašika svježeg limunovog soka

1/2 kašičice ekstrakta vanile

1/4 kašičice mljevenog cimeta

1/4 kašičice soli

Posip:

100 g univerzalnog brašna

80 g ovsenih pahuljica

100 g svjetlosmeđeg šećera, utisnutog

1/2 kašičice praška za pecivo

1/2 kašičice soli

3/4 kašičice mljevenog cimeta

120 g neslanog putera, veoma hladnog, isječenog na kockice

Sladoled od vanile za serviranje

Priprema:

Zagrijte rernu na 190°C.

U velikoj posudi sjedinite breskve, šećer, limunov sok, vanilu, brašno, cimet i so. Dobro promješajte da se breskve oblože smjesom.

U drugoj posudi pomješajte brašno, ovsene pahuljice, smeđi šećer, prašak za pecivo, so i cimet. Dodajte hladan puter i mjesite prstima dok ne dobijete mrvičastu smjesu.

Rasporedite voćnu smjesu u pripremljenu posudu, pa preko nje ravnomjerno rasporedite mrvice. Pecite oko 30 minuta, dok se fil ne zapjeni, a mrvice ne porumene. Provjerite breskve viljuškom – treba da su mekane.

Ostavite da se krambl hladi 10-15 minuta. Poslužite dok je još topao, uz kuglu sladoleda od vanile.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare