30. Novembra 2023.

“Kraj nuklearne superiornosti SAD, Rusija nema motiv da održava hladnoratovske sporazume”

Moskva neće suzbijati svoju nuklearnu snagu zbog zemalja koje su za svoju zvaničnu politiku proglasile strateško uništenje Rusije

Došao je kraj nuklearnoj superiornosti Sjedinjenih Američkih Država, uverava bivši američki obaveštajac Skot Riter, podvlačeći da Rusija u trenutnim okolnostima nema nikakve motivacije da se drži sporazuma o kontroli nuklearnog naoružanja koji su potpisani još za vreme Hladnog rata.

Riter, u autorskom tekstu za “Konzorcijum njuz” navodi da su neuspesi zastarelih američkih i britanskih strateških snaga za nuklearno odvraćanje u oštroj suprotnosti sa nizom uspešnih testova koje su izvele njihove ruske kolege.

Ne samo da to stvara dodatni pritisak na zemlje Zapada da požure da modernizuju svoje snage, već se sve komplikuje i nedostatkom bilo kakvog održivog okvira za kontrolu naoružanja koji bi sprečio da trka za razmeštanjem novih strateških sistema eskalira u trku u naoružanju koja bi “destabilizovala stratešku ravnotežu snaga koja postoji decenijama”.

Riter podseća da je Moskva suspendovala učešće u Novom START ugovoru, pozivajući se na nekompatibilnost zajedničke kontrole strateškog naoružanja sa SAD pošto je zvanična politika Vašingtona da strateški porazi Rusiju.

Malo je verovatno i da se potpiše novi START, jer, kako Riter primećuje, ruski zvaničnici više nisu zainteresovani da pokušavaju da sa SAD popravljaju odnose u oblasti kontrole naoružanja koji su utemeljeno u nasleđu Hladnog rata.

“Preovlađujuće raspoloženje u Rusiji je da su SAD godinama pregovarale s lošim namerama nastojeći da iskoriste kontrolu naoružanja da održe stratešku dominaciju SAD umesto zbog nuklearnog pariteta i stabilnosti”, ističe američki obaveštajac.

Rusi, naime, veruju da sporazumi o smanjenju strateškog naoružanja nikada nisu bili osmišljeni da dovedu do nuklearne ravnoteže, već kako bi održali nuklearnu superiornost SAD.

Kada novi START istekne, Rusija može da sa trenutnim programima modernizacije nastavi bez ikakvih ograničenja, što će zakomplikovati napore u nuklearnoj modernizaciji i SAD i Velike Britanije, čije će dalje sposobnosti viti inferiorne u odnosu na sisteme koje Rusija trenutno primenjuje.

Ako i postoji bilo kakva nada za oživljavanje kontrole nuklearnog naoružanja između SAD i Rusije, to sigurno neće biti kroz dogovore koji održavaju nasleđe Hladnog rata.

“Umesto toga, moraće da nastane novi strateški odnos zasnovan na savremenoj stvarnosti, gde bi SAD morale da potroše ogromne količine novca da bi postigle nuklearni paritet sa Rusijom, ili bi morale da pregovaraju sa pozicije strateške inferiornosti. Dan i vek neupitne američke nuklearne superiornosti su prošli”, zaključuje Riter,

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare