23. Augusta 2023.

Kosta K. u školi u koju đaci ne idu

Maloljetni Kosta K., koji je počinio masovno ubistvo u OŠ “Vladislav Ribnikar” u Beogradu, narednih dana biće upisan u OŠ “Dragan Hercog”, gdje se obrazuju djeca koja su na bolničkom liječenju. Koji model nastave će se primjenjivati u konkretnom slučaju, biće zajednička odluka tima ljekara koji rade sa Kostom K. i tima stručnjaka iz škole.

Direktor te obrazovne ustanove Zoran Aleksić za Euronews Srbija kaže da je teško govoriti unaprijed bilo šta, ali da će mjerodavno biti mišljenje ljekara.

Inače, ova škola ima više modela učenja sa djecom koja su na bolničkom liječenju. U bolnicama se radi direktno sa djecom u grupama ili individualno, zavisno od njihovog zdravstvenog stanja, imaju i kućnu, individualnu nastavu, ali i online nastavu.

“U konkretnom slučaju teško je bilo šta reći unapred. Potrebno je da se sastane tim koji će činiti lekari koji rade sa K.K. u domenu zdravstva, naši školski timovi. Merodavno će biti mišljenje lekara, medicinskog osoblja koje će reći kako će dalje. Nastava može da krene sa jednim modelom, pa nakon nekog vremena da se uspostavi drugi model”, rekao je Aleksić.

Precizira da će narednih dana biti završena administrativna procedura oko upisa maloljetnika koji je počinio masovno ubistvo.

“Sa Klinikom za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu već imamo saradnju, tamo imamo svoje odeljenje i radimo sa pacijentima koji su na lečenju. Sa K.K. do sada nismo imali nikakav kontakt. Ovo je kompleksan slučaj. Tragično je sve što se desilo. Velika tragedija i saosećanje svih nas sa porodicama”, naveo je on.

Inače, Osnovna škola “Dr Dragan Hercog” osnovana je 1969. godine i radi sa djecom koja su na bolničkom liječenju, bez obzira na dužinu boravka.  Oko 80 učitelja i nastavnika svakodnevno radi sa bolesnom djecom u 11 beogradskih bolnica. Oni koji provode po nekoliko mjeseci na bolničkom liječenju redovno prate nastavu, dobijaju ocjene, tako ne gube godinu u školi.

Da bi učitelji i nastavnici radili sa bolesnim djetetom, potrebno je odobrenje ljekara, mišljenje ljekara da je dijete sposobno za rad.

Zavisno od dužine boravka u bolnici, dijete se ili upisuje u OŠ “Dragan Hercog” ili nastavnici koji rade s njim šalju matičnoj školi izvještaj šta je rađeno sa učenikom, koje nastavne jedinice su završene, da li je radio pismeni zadatak, da li je odgovarao.

Zdravstveni problemi sa kojima se susreću učenici škole su raznovrsni i uglavnom složeni  maligne bolesti, dječja i cerebralna paraliza, mišićna distrofija, oboljenja kičmenog stuba, različite vrste povreda, autizam, psihički problemi.

Škola nastavu organizuje u Univerzitetskoj dječjoj klinici u Tiršovoj, Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije, Klinici za neurologiju i psihijatriju za djecu i omladinu, Specijalnoj dječjoj bolnici za plućne bolesti i tuberkulozu Dedinje, Klinici za rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović”, Specijalnoj bolnici za cerebralnu paralizu i razvojnu neurologiju  Sokobanjska, Specijalnoj bolnici za cerebralnu paralizu i razvojnu neurologiju  Braće Jerković, Institutu za ortopedskohirurške bolesti, Institutu za mentalno zdravlje, Institutu za majku i dijete, KBC Zemun, Centru za zaštitu odojčadi, djece i omladine, Zvečanska.

Kosta K. je 3. maja ove godine u OŠ “Vladislav Ribnikar” iz očevog pištolja ubio devet učenika i čuvara škole, a ranio šest osoba. On se od tada nalazi u Klinici za neurologiju i psihijatriju za djecu i omladinu.

Nezavisne.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare