7. Jula 2023.

Kosovski policajci na slobodi, srpska roba i dalje ne može na Kosovo

Carina tzv. Kosova potvrdila je juče da zabrana koju je kosovska vlada uvela na robu iz Srbije nastavlja da se primenjuje nakon, kako su rekli, “otmice trojice kosovskih policajaca od strane srpskih snaga”

Punih 12 dana pošto je Srbija oslobodila trojicu kosovskih specijalaca, koji su uhapšeni sredinom juna pošto su naoružani ušli na teritoriju centralne Srbije, kamioni sa srpskim tablicama, natovareni robom iz Srbije, i dalje ne mogu preko administrativnih prelaza između Kosova i Metohije i centralne Srbije.

Usmena zabrana za srpsku robu uvedena je 14. juna ove godine, nekoliko sati pošto su duboko u teritoriji centralne Srbije uhapšeni kosovski specijalci pod punom ratnom opremom.

Srbija je u međuvremenu oslobodila specijalce, oni su se 26. juna vratili svojim kućama, ali vlada tzv. Kosova i dalje ne ukida zabranu uvoza srpske robe. Protiv trojice specijalaca potvrđena je optužnica ali su odlukom suda u Kraljevu oni pušteni da se “brane sa slobode”.

Carina tzv. Kosova potvrdila je juče da zabrana koju je kosovska vlada uvela na robu iz Srbije nastavlja da se primenjuje nakon, kako su rekli, “otmice trojice kosovskih policajaca od strane srpskih snaga”.

U izjavi za “Gazeta Ekspres”, portparol Carine Adrijatik Staviljeci  rekao je da “nema ulaska srpske robe na Kosovo”.

Odmah posle hapšenja kosovskih specijalaca izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar zatražio je od Srbije da kosovski policajci budu pušteni na slobodu a da Kosovo ukine zabranu za srpske kamione sa srpskom robom. Srbija je u međuvremenu oslobodila policajce ali, Kosovo i dalje ostaje pri zabrani za srpsku robu.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti rekao je da mere na graničnim prelazima nisu ekonomske ni komercijalne, već – “bezbednosne”.

“Naše mere na graničnim prelazima sa Srbijom nisu ekonomsko-komercijalne, već mere bezbednosti. Situacija uopšte nije uobičajena i jasno nam je da agresija dolazi iz Srbije. Ponekad na nelegalnim putevima, a moguće je i na graničnim prelazima. Stoga smo, kao meru bezbednosti – doneli odluku o ograničenom prometu i pojačanim kontrolama do neke druge odluke”, rekao je Kurti pre nekoliko dana.

Inače, na administrativnom prelazu Jarinje od juče nema više kamiona sa srpskom robom koji su pune tri nedelje čekali da uđu na Kosovu i Metohiju. Poslednja dva šlepera sa srpskim tablicama koji su natovareni robom proizvedenom u Srbiji stajali na Jarinju, juče su se vratili nazad ka centralnoj Srbiji.

Srpski i strani kamioni sa stranom robom prelaze preko Jarinja i ostalih prelaza, a na prelazima i dalje je rigorozna kontrola putničkih vozila i putnika.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare