26. Septembra 2023.

Kosovo i Metohija: Banjskoj dostavljen hljeb, Hil traži nastavak dijaloga

Ne smanjuje se napetost na Kosovu i Metohiji nakon sukoba Srba i pripadnika takozvane kosovske policije u nedelju ujutru u Banjskoj.

Selo je i dalje blokirano. U sukobu su poginula četiri napadača i jedan pripadnik tzv. kosovske policije. Sinoć su se desila i nova hapšenja u Banjskoj.

Vučević: Ne možemo da budemo nemi na progon srpskog življa

Potpredsednik vlade i ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da Srbija nema problem da kaže da osuđuje ubistvo albanskog policajca, ali “ne možemo da budemo nemi, gluvi i slepi na progon i ubistvo srpskog življa na Kosovu i Metohiji”.

“Ovo su vrlo teški dani za naš narod. Veliki bol je prisutan, izgubljeni su ljudski životi i Srbija nema problem da kaže da osuđuje ubistvo albanskog policajca, ali ne možemo da budemo nemi, gluvi i slepi na progon i ubistvo srpskog življa na Kosovu i Metohiji”, istakao je ministar Vučević.

EU: Danas popodne novi sastanak o KiM, EULEKS izvršava zadatke

Portparol EU Peter Stano rekao je danas da je jučerašnji sastanak visokih diplomata EU sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, samo jedna od brojnih diplomatskih inicijativa koje se odvijaju povodom situacije na KiM i da će se ambasadori zemalja članica EU ponovo sastati u toku popodneva kako bi razgovarali o tome.

“Države članice (EU) razgovaraju o situaciji i razmenjuju informacije o situaciji na terenu. Sledeći sastanak će se odigrati danas popodne. Ambasadori zemalja članica će se sastati kako bi razgovarali o situaciji. To su politički procesi koji se trenutno odvijaju, razgovara se o tome šta se tačno dogodilo i koji kurs akcija će zemlje članice zauzeti”, naveo je Stano na konferenciji za novinare.

Dodao je da EU ne želi da izlazi sa ocenama i osudama dok se ne završi zvanična istraga i ne sakupe činjenice.

“Koliko smo shvatili istraga je još uvek u toku. Nije završena i u potpunosti je sprovodi kosovska policija. EULEKS i Kfor pružaju pomoć na zahtev. Moramo da vidimo ko je organizovao, a ko je izvršio ovaj teroristički napad. A odgovorne bi onda trebalo sprovesti pravosudnim organima, kako bi odgovarali. EU je bila veoma jasna”, istakao je Stano.

Stano je rekao i da misija Euleksa deluje na terenu KiM kao drugi bezbednosni činilac, u skladu sa svojim mandatom i može reagovati jedino ukoliko kosovska policija od nje to zatraži.

“EULEKS u skladu sa svojim mandatom radi sve što može kako bi pružio podršku kosovskoj policiji ukoliko ona zatraži. I mogu da potvrdim da je saradnja do sada bila veoma dobra. EULEKS izvršava zadatke koje je od njega tražila i zamolila kosovska policija i nastaviće to da rade”, rekao je Stano.

Dodao je da je šef misije Euleksa na Kosovu i Metohiji general-major karabinjera Đovani Pjetro Barbano u stalnom kontaktu sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom i informiše ga o novostima sa terena.

Hil traži nastavak dijaloga

Ambasador SAD Kristofer Hil izjavio je danas da ambasadori Kvinte smatraju da je situacija na severu KiM veoma opasna i da će zahtevati dodatne napore da se dođe do uzroka cele situacije.

“To je jedan tragičan događaj i svi moramo da osudimo ubistvo člana kosovske policije. Naravno uvek žalimo za gubitkom života, ali je važno da imamo na umu da moramo da nastavimo sa političkim procesom. Mislim da se odvijaju procesi kako da se dalje podstakne dijalog”, rekao je Hil.

Svečlja tvrdi da je Milan Radoičić bio vođa napadača

Prištinski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja objavo je na Fejsbuku snimak na kojem se vidi grupa napadača u konaku izvan zidina manastira Banjska, a među kojima je, prema tvrdnji Svečlje i potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić.

“Radoičić je bio vođa ove terorističke grupe i napada u kojem je ubijen policajac Afrim Bunjaku. Ovo je još jedan dokaz njegove terorističke aktivnosti. Potpredsednik Srpske liste je vođa terorističkog napada i grupe terorista”, napisao je Svečlja.

Koje se optužbe stavljaju na teret Srbima uhapšenim na severu KiM

U specijalnom tužilaštvu u Prištini saslušana su trojica uhapšenih Srba i određen im je pritvor od 30 dana. U pitanju su V.T, B.S. i D.M.

Oni se sumnjiče da su zajedno sa grupom NN lica organizovano i naoružani raznim vrstama teškog naoružanja ilegalno ušli na teritoriju Kosova sa desetinama vozila, oružjem, municijom i u vojnim uniformama.

Anđelković: EULEKS ne postoji u bezbednosnom smislu

Nekadašnji predsednik Izvršnog veća za Kosovo i Metohiju Zoran Anđelković izjavio je da EULEKS na Kosovu ne postoji u bezbednosnom smislu, a da Kfor štiti Albance i tzv. kosovsku policiju, a ne bezbednost i srpski narod.

“EULEKS je, kada su prebačeni pregovori u Brisel, dobio dva ovlašćenja, za pravosuđe i bezbednost. I umesto da se bave bezbednošću, oni su kasnije prebacili odgovornost na tzv. kosovsku policiju”, rekao je Anđelković.

Anđelković je rekao da prištinski premijer Aljbin Kurti ne krije da želi etnički čisto Kosovo. Ukazao je da je situacija na Kosovu išla ka eskalaciji i podsetio na provokacije u prethodnim mesecima koje, kako tvrdi, nisu bile slučajne.

Pritvor od mesec dana za D.M, advokat najavio žalbu

Advokat Dejan A. Vasić branilac uhapšenog D.M. iz Banjske izjavio je da je njegovom klijentu određena mera sudskog pritvora u trajanju od mesec dana. Na ovu odluku Specijalnog odeljenja Osnovnog suda u Prištini Vasić je najavio žalbu.

“Mi smo sudu ukazali na neke činjenice koje smatramo da su relevantne i koje pokazuju da se radi o nečemu što je možda i nesporazum više nego bilo šta što bi moglo da ima veze sa krivičnim delom. Sutra ću izjaviti žalbu, pa ćemo da vidimo kako će sud naše žalbe razmotriti”, kazao je advokat Vasić.

Istakao je da njegov klijent juče nije bio u stanju da da izjavu.

“Bio je uznemiren zbog svega što se desilo, ali ja ću tražiti da se on sasluša što je pre moguće, ukoliko je moguće već sutra i on će reći sve o događaju”, napomenuo je.

Vučić sa Kvintom: Zašto je kosovska policija odbila učešće EULEKS-a u operaciji?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ambasadorima zemalja Kvinte – Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke, kao i sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji.

“U jednom od najtežih trenutaka za Srbiju, imao sam važan razgovor sa predstavnicima Kvinte. Ponovio sam stavove Srbije o poslednjim događajima na Kosovu i Metohiji i zatražio da Kfor preuzme brigu o svim bezbednosnim pitanjima na severu Kosova umesto Kurtijeve policije”, naveo je Vučić nakon sastanka.

Blažić: Kurti dobio jak alibi za raspoređivanje snaga na severu

Marko Blažić iz Centra za društvenu stabilnost izjavio je danas da je raspoređivanja snaga Kfora i Euleksa na severu Kosova i Metohije ključno u ovom momentu, kako bi došlo do deeskalacije.

Napominje da je puna odgovornost na međunarodnoj zajednici, pre svega na snagama Kfora koji imaju svoje prisustvo na terenu, da se krene u deeskalaciju, kako situacija na KiM ne bi prerasla u opšti oružani sukob, što je, dodaje on, vrlo moguć scenario.

On smatra da u ovom momentu nije moguće da se specijalne policijske kosovske snage povuku sa severa KiM, jer je, kako kaže, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti dobio jedan jak alibi za raspoređivanje svojih snaga na severu, iako je to suprotno i od povelje UN, rezolucije 12 44 ali i Briselskog sporazuma.

Nakon dva dana žiteljima Banjske dostavljen hleb

Nakon dva dana žiteljima Banjske dostavljeno je 120 vekni hleba, objavio je RTS.

Dostavljačima pekare iz Zubinog Potoka juče i prekjuče policija nije dozvoljavala kamionetom da dostave hleb do sela.

Policija na raskrsnici na magistrali ni jutros nije dozvolila ulazak kamiona u Banjsku.

Negde posle 10 časova po hleb do raskrsnice je došao vlasnik jedne od trgovina u Banjskoj.

Pacoli: Gde su sankcije Srbiji?

Albanski političar sa Kosova i Metohije Bedžet Pacoli zatražio je uvođenje sankcija za Srbiju i predsednika Aleksandra Vučića.

“Vučić više nije kredibilna strana u pregovorima, a sigurno ne zagovara mir”, tvrdi Pacoli.

Srpske trobojke na pola koplja severno i južno od Ibra gde žive Srbi

U Severnoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku srpske trobojke su jutros spuštene na pola koplja u znak žalosti zbog tragičnih događaja u nedelju ujutru u selu Banjska kod Zvečana.

Zastave su na pola koplja spuštene i u srpskim enklavama južno od Ibra.

Građani su putem društvenih mreža pozvani da se večeras okupe u centru Severne Mitrovice i Zvečana i da paljenjem sveća odaju počast Srbima koji su izginuli u tragičnim događajima.

Blažić: Kurti dobio jak alibi za raspoređivanje snaga na severu

Marko Blažić iz Centra za društvenu stabilnost izjavio je danas da je raspoređivanja snaga Kfora i Euleksa na severu Kosova i Metohije ključno u ovom momentu, kako bi došlo do deeskalacije.

Napominje da je puna odgovornost na međunarodnoj zajednici, pre svega na snagama Kfora koji imaju svoje prisustvo na terenu, da se krene u deeskalaciju, kako situacija na KiM ne bi prerasla u opšti oružani sukob, što je, dodaje on, vrlo moguć scenario.

On smatra da u ovom momentu nije moguće da se specijalne policijske kosovske snage povuku sa severa KiM, jer je, kako kaže, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti dobio jedan jak alibi za raspoređivanje svojih snaga na severu, iako je to suprotno i od povelje UN, rezolucije 12 44 ali i Briselskog sporazuma.

Dvojica uhapšenih na saslušanju u Osnovnom sudu u Prištini

Dvojica uhapšenih nakon sukoba u Banjskoj na saslušanju su pred sudijom za prethodni postupak u Osnovnom sudu u Prištini. Danas su na saslušanju u sudu B. S. i D. M.

Uhapšenom V. T. je sinoć određeno mesec dana istražnog pritvora.

Specijalno tužilaštvo podnelo je zahtev za određivanje mere pritvora protiv tri lica: V. T., B. S. i D. M. za krivična dela napad na ustavni poredak i bezbednost i pripremanje terorističkih napada.

Završen sastanak Vučića sa ambasadorima Kvinte

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa ambasadorima zemalja Kvinte koji je počeo u 9 časova, završen je.

Osim ambasadora, prisustvovao je i šef misije EU u Srbiji Emanuel Žiofre.

Poslanici Republike Srpske održali minut ćutanja

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske odali su na početku današnje sednice počast stradalim Srbima sa Kosmeta.

Predsednik Skupštine Nenad Stevandić zamolio je poslanike za minut ćutanja za sunarodnike na Kosovu i da pokažu poštovanje nevino stradalim predstavnicima srpskog naroda.

Sreda proglašena za dan žalosti u Srbiji

Vlada Srbije proglasila je, na današnjoj vanrednoj sednici, 27. septembar 2023. godine za dan žalosti povodom tragičnih događaja na Kosovu i Metohiji.

Javne manifestacije zakazane za sredu 27. septembar, uključujući i “večiti derbi”, biće otkazane.

Nemački ambasador: Potrebna primena Ohridskog sporazuma

Nemački ambasador u Prištini Jorn Rode poručio je da je hitno potrebno da Beograd i Priština nastave dijalog. On je u objavi na društvenoj mreži Iks naveo da je potrebna primena Ohridskog sporazuma.

“Nedeljni gnusni zločinački i teroristički napad na kosovske službenike za sprovođenje zakona naglašava hitnu potrebu da se sada nastave razgovori o dijalogu i implementacija Ohridskog sporazuma”, poručio je Rode.

Ališa Kerns: Povećati broj pripadnika Kfora i primiti “Kosovo” u NATO

Šefica Odbora za spoljnu politiku parlamenta Velike Britanije Ališa Kerns pozvala je na povećanje broja pripadnika KFOR-a na Kosovu i Metohiji na 4.500 iz šire grupe država članica.

“Vlada Srbije mora konačno da se značajno angažuje u naporima za normalizaciju i da prekine za upotrebom radikalne retorike i naoružanja etničkih podela koje podstiču mržnju”, kaže Kerns na društvenoj mreži Iks.

Traži i da Evropska unija angažuje pet država članica koje ne priznaju suverenitet “Kosova” da podrže put Prištine ka članstvu u EU i NATO-u.

“Velika Britanija bi trebalo da predvodi napore za bezbednosni savez između SAD, Velike Britanije, drugih voljnih država članica NATO-a i Kosova dok ne dobije punopravno članstvo u NATO-u. Takav aranžman bi rešio trenutne bezbednosne probleme i otvorio put u dugoročnu stabilnost u regionu”, kaže Kerns.

Neuspeh nije opcija, poručila je Kerns i dodala da odvraćanje na Balkanu mora da bude prioritet za Veliku Britaniju i Evropu.

Počeo sastanak Vučića sa ambasadorima zemalja Kvinte

Počeo je sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa ambasadorima zemalja Kvinte. Među prisutnima je i šef misije EU u Srbiji.

Sastanak se održava u zgradi Predsedništva na Anrićevom vencu. Nakon susreta biće objavljeno saopštenje sa više informacija.

Ministar unutrašnjih poslova S. Makedonije: Uveren sam da EU i SAD neće dozvoliti crne scenarije

Incident u Banjskoj pogađa ceo region, ali bezbednosne službe budno prate situaciju, prikupljaju informacije i rade redovne analize, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Severne Makedonije Oliver Spasovski i dodao da veruje da će Evropska unija (EU) i SAD stati na put crnim scenarijima.

“Za sada je bezbednosna situacija u zemlji pod kontrolom, nema direktnih odraza koji bi predstavljali opasnost po bezbednost Severne Makedonije, a građani mogu da budu mirni. Uveren sam u to da naši strateški partneri EU i SAD neće dozvoliti crne scenarije i da će izvršiti snažan pritisak da se stvari vrate u normalu”, rekao je on za današnju “Politiku”.

Dodao je da ako nam je zajednički cilj da postanemo region koji će izvoziti mir i stabilnost, onda se političke krize ne mogu rešavati sukobima i moramo se udružiti zajedničkim politikama koje možemo da sprovodimo.

Milivojević: I žrtve i politička blokada na severu KiM, Zapad na prištinskoj strani

Upozorenja da na KiM može doći do eskalacije nisu dala rezultat i sad imamo žrtve, ali i političku blokadu, kaže za RTS bivši diplomata Zoran Milivojević.

Ističe da su zapadni centri naklonjeni prištinskoj strani, da kontrolišu situaciju na terenu i tolerišu duge cevi.

Posle svega što se desilo, statusno pitanje ne može biti tema ni za jednu stranu, kaže Milivojević.

Blokiran ulaz u selo Banjska

Oklopna vozila prištinske policije nalaze se na ulazu u selo Banjska i ne dozvoljavaju prolazak nikome.

Svi ulazi u selo i danas su blokirani.

Trodnevna žalost u srpskim sredinama na KiM

Srpska lista saopštila je da su danas, sutra i prekosutra dani žalosti u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji.

“Proglašavaju se 26, 27. i 28. septembar danima žalosti povodom pogibije naših sugrađana u tragičnom događaju u Banjskoj, u opštini Zvečan. U srpskim sredinama na teritoriji Kosova i Metohije otkazaće se svi događaji zabavnog karaktera u organizaciji organa lokalnih samouprava i institucija, a zastave Republike Srbije na svim institucijama biće spuštene na pola koplja”, navodi se u saopštenju.

U ime Srpske liste i srpskog naroda sa Kosova i Metohije izražavamo najdublje saučešće porodicama stradalih, a povređenima želimo brz oporavak, dodaje se u saopštenju.

Priština odlikovala policajca ordenom “Heroj Kosova”

Priština je odlikovala ubijenog policajca Afrima Bunjakua ordenom “Heroj Kosova”.

Predsednica tzv. Kosova Vojsa Osmani rekla je da je Bunjaku branio zakon, teritorijalni integritet i suverenitet.

Drecun: Kurti će pojačavati teror

Milovan Drecun, predsednik Skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju, rekao je da su poslednja dešavanja na severu KiM u kojima je izgubljeno mnogo života, rezultat užasnog terorisanja koji sprovodi Kurtijev režim.

Kurti će, kaže, ne samo nastaviti već i pojačavati teror, što se već vidi pod izgovorom da se sprovode nekakve istrage. 

Ekstremni Albanci, motivisani Kurtijevom politikom prema Srbima, dodatno su ohrabreni da napadaju srpski narod, ukazao je Drecun.

Kurti sada, ističe Drecun, koristi ovu situaciju za realizaciju svojih ciljeva. 

“Oni su odmah pokrenuli jednu sistematsku kampanju na unutrašnjem planu, da pokažu kako se radi o terorističkoj grupaciji, da je povežu sa Beogradom, a paralelno spremaju udar na Srpsku listu”, rekao je Drecun.

To znači, kaže Drecun, da će se u narednom periodu pojaviti zahtevi da se zabrani delovanje Srpske liste, da joj se onemogući učešće na bilo kojim narednim izborima da bi se faktor srpskog jedinstva i povezanosti sa Beogradom eliminisao sa političke scene Prištine.

Ranjenom Srbinu određen pritvor od mesec dana

Osnovni sud u Prištini odredio je meru pritvora od 30 dana V.T, osumnjičenom za učešće u sukobima sa tzv. kosovskom policijom, u nedelju u selu Banjska kod Zvečana.

U saopštenju suda se navodi da je saslušanje osumnjičenog održano u Univerzitetskom kliničkom centru u Prištini, gde se on nalazi na lečenju, prenosi “Koha”.

Kako navodi portal, “V.T. je osumnjičen za teška krivična dela protiv ustavnog poretka i bezbednosti i teroristička dela”.

U hotelu Banjska uhapšene još dve osobe

Dve osobe su uhapšene u hotelu u selu Banjska kod Zvečana zbog sumnje da su nedozvoljeno držali oružje, saopštila je tzv. kosovska policija.

Vršilac dužnosti direktora tzv. kosovske policije za region Sever Veton Eljšani rekao je za Reporteri da su uhapšena dvojica radnika hotela, nakon što je, kako on tvrdi, na parkingu hotela pronađen automobil pun oružja.

On je dodao da će istraga pokazati da li su uhapšeni povezani sa događajima u selu Banjska u nedelju, gde je u noći između subote i nedelje došlo do sukoba lokalnih Srba i tzv. kosovske policije, pri čemu su poginula četvorica Srba i jedan policajac.

Stejt department: Saučešće za ubijenog Albanca, ne i za stradale Srbe

Mi najoštrije osuđujemo koordinisane nasilne napade na kosovsku policiju. Izražavamo duboko saučešće porodici narednika kosovske policije koji je nastradao na dužnosti, izjavio je portparol Stejt departmenta Metju Miler.

“Počinioci ovog zločina moraju biti pozvani na odgovornost kroz transparentan istražni proces. Pozivamo vlade Kosova i Srbije da se uzdrže od bilo kakvih radnji ili retorike koje bi mogle dodatno da podstaknu tenzije i da odmah rade u koordinaciji sa međunarodnim partnerima na deeskalaciji situacije, osiguraju bezbednost i vladavinu prava i vrate se dijalogu uz posredovanje EU”, rekao je Miler.

Vladika Teodosije posetio manastir Banjsku

Episkop raško-prizrenski Teodosije posetio je manastir Banjsku, gde mu je predočeno da su Euleks i policija završili uviđaj i da nisu našli ništa što bi moglo da kompromituje manastir i bratiju.

Vučić danas sa ambasadorima zemalja Kvinte

Situacija na Kosovu i Metohiji biće tema današnjeg sastanka predsednika Srbije i ambasadora zemalja Kvinte – Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke i šefa delegacije Evropske unije.

Uhapšeno još troje Srba

U selu Banjska, koje je i dalje pod blokadom, a uhapšeno je još troje Srba, saopštila Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković poručio je Srbi na severu Kosova i Metohije prolaze nezapamćeni teror o kome nećete čuti reč osude od strane međunarodnih predstavnika.

Brnabić: Uvek ćemo se boriti za naš narod

Povodom najnovijih dešavanja na Kosovu i Metohiji sinoć su premijerka Ana Brnabić i predsednik Aleksandrar Vučić razgovarali o merama koje treba preduzeti i šta dodatno može da se uradi za srpski narod, pre svega na Kosovu i Metohiji.

Borićemo se za našu zemlju i uvek ćemo se boriti za naš narod, poručila je premijerka na Instagramu.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare