7. Decembra 2023.

Konzumiranje hrane zato što smo pod stresom, još više pogoršava stres, kaže istraživanje

Mnogi ljudi izgube apetit kada su pod velikim stresom dok se drugima znatno poveća i odluče da posegnu za svojom omiljenom (uglavnom nezdravom) hranom. Iako nas poslastica privremeno “smiri” i verujemo da nam je “baš to trebalo”, konzumiranje hrane koja sadrži mnogo masti pre ili tokom stresnog događaja samo pogoršava neželjene efekte.

Svako se nosi sa stresnim situacijama na drugačiji način: neko će možda da ima problema sa spavanjem, neko će da priželjkuje piće ili cigarete, a neko će da se osloni na omiljeni slatkiš ili grickalicu. Možda nam deluje kao da nam je ovaj privremeni “spas” preokrenuo raspoloženje i da će nam uvek biti od pomoći i u budućim stresnim događajima, ali grupa naučnika sa Univerziteta u Birmingemu je otkrila da ova navika donosi više štete nego dobrog.

“Učesnici su bili mladi ljudi, kojima smo dali po dva kroasana za doručak. Zatim smo ih zamolili da rade određene logičke testove, koji su se ubrzavali svakih osam minuta i davali obaveštenja kada naprave greške,” objašnjava autor studije za oficijalni sajt univerziteta. “Želeli smo da napravimo simulaciju svakdonevnog stresa, sa kojima se većina nas suočava na poslu ili u kući.”

Naučnici su uočili da je konzumiranje masne hrane neposredno pred stresan događaj smanjilo kardiovaskularne funkcije za 1.7 odsto, a druge studije su pokazale da čak i 1 odsto smanjenja povećava rizik od srčanog udara i sličnih oboljenja. Takođe, otkrili su smanjenje elastičnosti u arterijama učesnika čak 90 minuta nakon stresnog događaja.

“Kada smo pod stresom, različite stvari se dešavaju u našem telu, puls i krvni pritisak će da postanu visoki, krvni sudovi će da nam se šire i povećava se dotok krvi u glavu. Elastičnost naših krvnih sudova opada, što utiče na vaskularne funkcije…” dodaje autor.

Studija je pokazala i da nezdrava hrana može da utiče na kiseonik koji dopire do našeg mozga, jer se količina kiseonika u prefrontalnom korteksu smanjila za 39 odsto tokom i nakon stresne epizode i konzumiranja hrane.

Da li zdrava hrana pomaže

U sledećem krugu studije, učesnici su konzumirali zdravu hranu nepodserdno pred stresnu situaciju. Ipak, ona nije mogla da spreči prethodno navedene fiziološke posledice stresa, ali su se efekti znatno ublažili ili poptuno nestali nakon 90 minuta.

Neke od namirnica koje su preporučljive tokom stresa su kakao, borovnice, grožđe, jabuke, losos, tunjevina…Sledeći put, kada osećamo stres, možda je bolje da pokušamo da konzumiramo zdraviju hranu, jer postoji veća šansa da ćemo zaštititi telo od negativnih posledica.

Rtbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare