12. Jula 2023.

Kontroverze tresu Italiju uoči izbora: Vlada Đorđe Meloni pod istragom

Članovi italijanske krajnje desničarske vlade našli su se u centru kontroverznih istraga, prije svega jer je “segment pravosuđa” odlučio da vladu Đorđe Meloni stavi pod istrage, a uoči izbora za Evropski parlament naredne godine, prenio je britanski list “Guardian”.

Tenzije tinjaju otkako su se pojavile optužbe u vezi sa poslovnim aktivnostima ministarke turizma Danijele Santanke, bliske saradnice Melonijeve, što je dovelo do poziva da podnese ostavku.

Santanke je negirala da je bila pod istragom tokom obraćanja parlamentu prošle nedjelje.

Međutim, pravosudni izvori su ubrzo nakon govora potvrdili da je od oktobra pod istragom zbog bankrota i lažnih računovodstvenih potraživanja u vezi sa njenom izdavačkom grupom Visibilia.

“Nikada nisam prisvojila ništa što mi ne pripada, nikada nisam zloupotrebila čelne pozicije u kompanijama. Izazivam bilo koga da dokaže suprotno”, rekla je ona.

Jedan italijanski sudija, takođe, se našao na udaru vlade nakon što je odbio zahtjev javnog tužioca da odloži slučaj u koji je umiješan Andrea Delmastra, zvaničnik Melonijine stranke Braća Italije.

Delmastro je optužen za kršenje pravila tajnosti pošto je u parlamentu govorio u vezi sa Alfredom Kospitom, anarhistom koji je zatvoren pod strogim merama, obično rezervisanim za šefove mafije.

Istovremeno, Injacio la Rusa, predsjednik Gornjeg doma i koosnivač Braće Italije, izazvao je kontroverzu nakon što je doveo u sumnju optužbe za silovanje koje je iznijela jedna žena protiv njegovog sina.

Mauricio Gaspari, političar iz stranke Naprijed Italija pokojnog Silvija Berluskonija, optužio je pravosuđe za “napad na ustav”.

Ali sudije su uzvratile, tvrdeći da lažne optužbe protiv njih podrivaju povjerenje u pravosuđe.

Vlada Đorđe Meloni pokušava da progura promjene u sudstvu, među kojima je i ograničavanje upotrebe prisluškivanja i ukidanje krivičnog djela zloupotrebe službenog položaja, što je naišlo na kritike sudija.

Vlada, takođe, nastoji da razdvoji položaje sudija i tužilaca kako više ne bi mogli da prelaze sa jednog posla na drugi, što je mjera koju su neki od sudija opisali kao način da se kazni pravosuđe.

Đorđa Meloni je u oktobru prošle godine položila zakletvu i postala prva premijerka Italije.

Njena partija je najbolje prošla na vanrednim izborima održanim krajem septembra 2022. godine. (Euronews)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare