Kontriraju drugim državama: Žele da od 2035. zabrane prodaju električnih automobila - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Kontriraju drugim državama: Žele da od 2035. zabrane prodaju električnih automobila

Ovde neke seoske zajednice još uvek nemaju širokopojasni internet, a kamoli punjače za električne automobile.

Ne, naslov nije šala. Zaista, savezna država Vajoming (SAD) je predstavila nacrt zakona u nadi da će postepeno obustaviti prodaju električnih vozila, počevši od 2035.

Primetićete da je u pitanju ista godina kada će Kalifornija i nekoliko drugih američkih država zabraniti prodaju novih automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, i to nije slučajnost.

Naime, senator Džim Anderson je za Cowboy State Daily rekao da želi da se “suprotstavi zabrani prodaje novih automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem u državama poput Kalifornije i Njujorka”.

Iako rezoluciju podržavaju članovi Predstavničkog doma i Senata, ovde se zapravo više radi o podizanju svesti o tome kako bi na neke države, uključujući Vajoming, mogao negativno uticati prelazak na električna vozila.

Zajednička rezolucija samo poziva stanovnike da dobrovoljno ograniče prodaju i kupovinu električnih vozila, ali istovremeno sa ciljem da ih potpuno ukinu do 2035. godine.

Dakle, šta je tačno problem Vajominga sa električnim vozilima? Prvo, infrastruktura za punjenje u manje naseljenim državama poput Vajominga, koji ima manje od 600.000 stanovnika, neće biti tako rasprostranjena ili praktična kao u Njujorku ili Kaliforniji.

Ovde neke seoske zajednice još uvek nemaju širokopojasni internet, a kamoli punjače za električne automobile.

Ali, još veća pretnja je mogućnost gubitka velikog broja radnih mesta.

Naime, Vajoming je 2021. proizveo više od 85 miliona barela sirove nafte. U tekstu predloga zakona napominje se da je “proizvodnja nafte i gasa dugo bila jedna od ponosnih i cenjenih industrija Vajominga” i pominje se veliki broj radnih mesta koje je obezbeđivala u državi više od jednog veka.

“Želim prvo da se uverim da su rešenja koja neki ljudi žele da primene za takozvanu klimatsku krizu zapravo praktična u stvarnom životu”, rekao je senator Brajan Boner za Cowboy State Daily.

“Jednostavno ne volim kada druge zemlje pokušavaju da nametnu tehnologiju za koju još nismo spremni”.

Danas objavljeno

Koliko traje farbanje jednog Bugattija

Vanja A

Nije G klasa, ali liči: Brabus za one sa plićim džepom

Vanja A

Statistika pomoći na putu: Kod električnih automobila češće pucaju gume

Vanja A

Ostavite komentar