20. Januara 2023.

Kontriraju drugim državama: Žele da od 2035. zabrane prodaju električnih automobila

Ne, naslov nije šala. Zaista, savezna država Vajoming (SAD) je predstavila nacrt zakona u nadi da će postepeno obustaviti prodaju električnih vozila, počevši od 2035.

Primetićete da je u pitanju ista godina kada će Kalifornija i nekoliko drugih američkih država zabraniti prodaju novih automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, i to nije slučajnost.

Naime, senator Džim Anderson je za Cowboy State Daily rekao da želi da se “suprotstavi zabrani prodaje novih automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem u državama poput Kalifornije i Njujorka”.

Iako rezoluciju podržavaju članovi Predstavničkog doma i Senata, ovde se zapravo više radi o podizanju svesti o tome kako bi na neke države, uključujući Vajoming, mogao negativno uticati prelazak na električna vozila.

Zajednička rezolucija samo poziva stanovnike da dobrovoljno ograniče prodaju i kupovinu električnih vozila, ali istovremeno sa ciljem da ih potpuno ukinu do 2035. godine.

Dakle, šta je tačno problem Vajominga sa električnim vozilima? Prvo, infrastruktura za punjenje u manje naseljenim državama poput Vajominga, koji ima manje od 600.000 stanovnika, neće biti tako rasprostranjena ili praktična kao u Njujorku ili Kaliforniji.

Ovde neke seoske zajednice još uvek nemaju širokopojasni internet, a kamoli punjače za električne automobile.

Ali, još veća pretnja je mogućnost gubitka velikog broja radnih mesta.

Naime, Vajoming je 2021. proizveo više od 85 miliona barela sirove nafte. U tekstu predloga zakona napominje se da je “proizvodnja nafte i gasa dugo bila jedna od ponosnih i cenjenih industrija Vajominga” i pominje se veliki broj radnih mesta koje je obezbeđivala u državi više od jednog veka.

“Želim prvo da se uverim da su rešenja koja neki ljudi žele da primene za takozvanu klimatsku krizu zapravo praktična u stvarnom životu”, rekao je senator Brajan Boner za Cowboy State Daily.

“Jednostavno ne volim kada druge zemlje pokušavaju da nametnu tehnologiju za koju još nismo spremni”.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare