4. Septembra 2023.

Kongres Srbije i BRIKS-a na jesen u Beogradu

Pokret socijalista Srbije, koji je u Skupštini inicirao razmatranje rezolucije o pristupanju Srbije BRIKS-u, održaće na jesen kongres na kom će učestvovati srpski stručnjaci i predstavnici zemalja članica BRIKS-a kako bi se javnost upoznala sa uslovima i pogodnostima članstva u ovoj organizaciji, rekao je zamjenik predsjednika Pokreta Bojan Torbica.

“Mi smo koalicioni partneri vladajuće Srpske napredne stranke. Ovo je jedan od koraka u našem programu koji mi promovišemo od njegovog nastanka. Dva stuba naše politike su podrška Srpskog sveta i saradnja sa organizacijama poput BRIKS-a”, rekao je Torbica.

Prema njegovim riječima, direktor Bezbjednosno-informativne agencije BIA Aleksandar Vulin je i ranije predlagao da građani Srbije izađu na referendum i opredijele se za BRIKS ili za EU.

Zbog tog prijedloga, Pokret socijalista sarađuje sa Institutom za strateški društveni dijalog i planira da okupi intelektualce i stručnjake iz Srbije kako bi krajem septembra ili početkom oktobra održali kongres sa predstavnicima iz zemalja BRIKS-a. Tema kongresa bi bila “Svijet mjesec dana poslije samita BRIKS-a, rekao je Torbica.

Prema njegovim riječima, srpska javnost nije dovoljno informisana o tome šta je BRIKS u stvari, medijska pažnja je usmjerenija prema evropskim integracijama.

“Napisali smo rezolucija koja predlaže da se prizna kako je evropski put zašao u ćorsokak, što je očigledno. Već 20 godina Srbiju i njene građane obmanjuju da mogu da postanu dio EU, ali vidimo da nije tako. Već deset godina im se nije pridružila ni jedna zemlja. Na posljednjem samitu je rečeno da EU treba da se pripremi za prijem novih članica tek do 2030. godine”, kaže Torbica, koji je i poslanik u Skupštini Srbije.

On podvlači da postoji alternativa koja jača svaki dan – pristupanje BRIKS-u.

“U njegovom sastavu su zemlje tradicionalno prijateljske Јugoslaviji i Srbiji. Nijedna od zemalja osnivača BRIKS nije priznala nezavisnost Kosova”, jasan je Torbica.

Došlo je vrijeme da srpska javnost od stručnjaka sazna šta je BRIKS, kakve su šanse Beograda da se pridruži, koje su mane i prednosti organizacije, kazao je on.

“Guranje Srbije u EU protiv volje velikog dijela građana nije dalo rezultate. Ne vjerujem da trenutno više od 20 odsto građana podržava evropske integracije”, rekao je Torbica i dodao da građane treba informisati šta je BRIKS, šta nudi, šta možemo da dobijemo, šta je Nova razvojna banka, da li se BRIKS zalaže za jedinstvenu valutu, da li će ova valuta biti nova, da li će doći do dedolarizacije.

“I što je najvažnije, da li BRIKS garantuju svojim članicama i partnerskim zemljama da neće biti uvedene sankcije”, precizirao je poslanik.

Torbica napominje da je Srbija osjetila šta su zapadne sankcije, koje su trenutno uvedne protiv Rusije, a građani Kube ih trpe već 70 godina.

Pokret socijalista predao je 28. avgusta Skupštini Srbije na razmatranje nacrt rezolucije u kome se ukazuje potreba za javnim dijalogom o činjenici da “evropski put Srbije ima jasnu alternativu, oličenu u procesu pridruživanja BRIKS-u”. Očekuje se da skupštinski odbor razmatra ovu inicijativu 20. septembra.

Nezavisne.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare