24. Augusta 2023.

“Komšićevo i Bećirovićevo učešće na Samitu krimske platforme je otvoreni neprijateljski čin”

 Ambasade Ruske Federacije u BiH saopštila je povodom učešća pojedinih članova Predsjedništva BiH na Samitu krimske platforme da prisustvo ovakvim skupovima doživljava kao otvoreno neprijateljski čin.

Podsjećamo, u Ukrajini trenutno borave predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i njegov bošnjački kolega Denis Bećirović. Njih dvojica su razgovarali sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim. Komšić je na Trećem samitu Međunarodne krimske platforme u Kijevu rekao da je Krim Ukrajina i završio obraćanje pozdravom “Slava Ukrajini”.

“Svaki oblik pridruživanja pomenutoj inicijativi smatramo napadom na teritorijalni integritet Ruske Federacije. Zadržavamo pravo da odgovorimo na neprijateljske akcije”, navode iz ruske ambasade u BiH.

Dodaju da su Krim i grad Sevastopolj ponovo ujedinjeni sa Rusijom u potpunom skladu sa međunarodnim pravom, prije svega – pravom naroda na samoopredjeljenje, predviđenom Poveljom UN i međunarodnim sporazumima o građanskim političkim, ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima, te da je odluka naroda Krima konačna i neopoziva, te da je status Republike Krim i grada Sevastopolja kao subjekata Ruske Federacije garantovan Ustavom Ruske Federacije i ne podliježe reviziji.

Dalje navode da nakon pozorišnog učešća na “komemorativnim događajima” u Buči, gdje su kijevske vlasti, uz podršku Anglosaksonaca, besramno priredile inscenirane masakre civila koje je navodno izvršila ruska vojska, Ambasada Rusije toplo preporučuje bh. “zastupnicima pravde” da posjete Aleju anđela u Donbasu – spomenik stotinama djece koja su poginula od ruku ukrajinskih neonacista.

“Uzimamo u obzir izjavu člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Željke Cvijanović da je putovanje njenih kolega u Ukrajinu isključivo privatno i da nije odobreno od strane Predsjedništva BiH. Svoje ocjene iznio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik”, naglašava se u saopštenju Ambasade Rusije i dodaju da u tom kontekstu, izjava jednog od članova Predsjedništva BiH da “BiH time izražava podršku Ukrajini” nije samo manifestacija megalomanije, već i grubo kršenje Ustava BiH, a samim tim i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“I još jedna stvar. Kabinet istog tog člana Predsjedništva BiH se prije neki dan pravdao o prirodi korištenja budžetskih sredstava prilikom posjete inostranstvu. Pretpostavljamo da bi bh. poreske obveznike zanimalo kolika su sredstva utrošena za kupovinu, između ostalog, karata za ‘noćni voz'”, napominju iz Ambasade Rusije.

Dodaju da ukoliko se otkriju uštede u budžetu, Ambasada Rusije onda apsolutno ne isključuje da su putovanje, održani događaji i antiruske izjave plaćene od stranih mentora i sponzora pojedinih članova Predsjedništva BiH.

Nezavisne.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare