26. Augusta 2023.

Kompanija AstraZeneka tužila američku vladu

Kompanija AstraZeneka je posljednja u nizu velikih farmaceutskih firmi koje su tužile SAD zbog zakona koji dozvoljava vladi da pregovara o cijenama nekih lijekova.

Britansko-švedska kompanija tvrdi da reforma, uvedena prošlogodišnjim zakonom o smanjenju inflacije, potkopava cilj drugog zakona, osmišljenog za podsticanje ulaganja u lijekove za liječenje rijetkih bolesti, prenosi Rojters.

Drugi proizvođači lijekova, uključujući Merk, Bristol Majers Skvib i Džonson&Džonson i američka farmaceutska lobistička grupa, već su podnijeli tužbe protiv reforme.

Izvršni potpredsjednik onkološke poslovne jedinice u AstraZeneki Dejv Fredrikson objasnio je da će zbog reforme pacijenti s rijetkim tegobama, koji su imali koristi od zakona imati “odložen pristup naučnim otkrićima” u poređenju s drugim dijelovima svijeta.

“Pacijenti s rijetkim bolestima i rakom zavise od visokorizičnog i malo vjerovatnog razvoja lijeka za koji je potrebno mnogo godina da se razvije i koji ima za cilj izlječenje”, kazao je Fredrikson, prenosi Fajnenšel Tajms.

Iz američkog ministarstva zdravstva najavili su da će snažno “braniti predsjednikov zakon o pregovaranju o cijenama lijekova, koji već pomaže u smanjenju troškova zdravstvene zaštite za starije osobe i osobe s invaliditetom”.

Proces bi trebalo ozbiljno da započne sljedeće sedmice, kada bi Centar za medicinske usluge trebalo da objavi spisak od 10 skupih lijekova koji će biti u fokusu pregovora.

Dodatni lijekovi biće uvršteni na ovaj spisak u narednim godinama.

Kongresna služba za budžet procjenjuje da će promjene donijeti uštede vrijedne milijarde dolara tokom decenija, prenosi Telegraf.

Foto: Tanjug/AP

Izvor: Nezavisne

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare