6. Oktobra 2023.

Komandant Kfora: Spriječili smo da situacija u Banjskoj eskalira u još ozbiljniju

U selu Banjska 24. septembra došlo je do sukoba Srba i pripadnika policije tzv. Kosova, pri čemu je jedan policajac poginuo, a trojica Srba su ubijena.

Prisustvo trupa Kfora u oblasti Banjske sprečilo je da događaji eskaliraju u još ozbiljniju situaciju, tvrdi komandant Kfora Anđelo Mikele Ristuća.

“Nakon napada izvršenog na Kosovsku policiju u Banjskoj, Kosovska policija je intervenisala kao prvi odgovorni reagujući u skladu sa svojim odgovornostima za sprovođenje zakona. Prisustvo trupa Kfora u toj oblasti zaustavilo je da događaji eskaliraju u ozbiljniju situaciju. Bio sam u redovnom kontaktu sa svim svojim relevantnim kolegama, uključujući Euleks, predstavnike kosovskih institucija i kosovskih bezbednosnih organizacija, kao i sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije”, kaže Ristuća u intervjuu za “Kosovo onlajn”.

Tvrdi da Kfor ostaje posvećen sprovođenju svog mandata nepristrasno, a na osnovu Rezolucije 1244 UN.

“Kfor ne sprovodi aktivnosti za sprovođenje zakona, što je isključivi prerogativ Kosovske policije, koja deluje kao prvi odgovarač. Ove aktivnosti prati Misija Evropske unije za vladavinu prava (Euleks), kao drugi odgovorni. Kfor je treći reagujući. U svetlu poslednjih događaja, Kfor je povećao prisustvo i aktivnosti na severu Kosova. Nastavljamo da apelujemo na Beograd i Prištinu da se angažuju u dijalogu uz posredovanje EU kao jedinom načinu za rešavanje otvorenih pitanja i pronalazak rešenja koja poštuju prava svih zajednica. Ovo je ključno za dugotrajnu bezbednost na Kosovu i stabilnost u regionu”, kaže on.

Kfor je 29. maja ove godine bio prisutan i spreman da spreči eskalaciju protesta u Zvečanu, napominje Ristuća i dodaje da su pripadnici Kfora tom prilikom bili “podvrgnuti nasilnom i potpuno neopravdanom napadu”, pri čemu je 93 ranjeno.

“Zahvaljujući profesionalizmu koji su pokazali naši vojnici, bilo je moguće spasiti 15 policajaca Kosovske policije koji su bili zarobljeni u svojim automobilima i okruženi demonstrantima. Zahvaljujući delovanju naših vojnika izbegli smo dalju eskalaciju”, kaže Ristuća.

Prema njegovim rečima, nasilje rizikuje da unazadi čitav region, pa poručuje:”Ovo je jedini način da traje mir za dobrobit svih ljudi na Kosovu”.

Na pitanje da li će Kfor povećati svoje snage, Ristuća odgovara da je povećano prisustvo na severu Kosova.

“Velika Britanija raspoređuje dodatne trupe i uskoro će uslediti dodatna pojačanja od drugih saveznika, uključujući Rumuniju. Ovo su razboriti koraci kako bi se osiguralo da Kfor ima snage, sposobnosti i fleksibilnost neophodne da nepristrasno ispuni svoj mandat UN-a za održavanje bezbednog i sigurnog okruženja i slobode kretanja za sve ljude koji žive na Kosovu”, kaže Ristuća.

Dodaje da još uvek smatra da se situacija na Kosovu i Metohiji može rešiti samo političkim dijalogom.

“Zato, kao što sam rekao, NATO i Kfor nastavljaju da u potpunosti podržavaju dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU, za dobrobit svih zajednica i budućih generacija”, napominje on.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare