2. Maja 2023.

Kolumbijac srpskog porijekla snimio jato kitova koje plovi Јadranom kod Visa

  • Јedan prelijepi vikend pretvorio se u nešto najljepše. Dok smo pecali, čuli smo nevjerovatan zvuk. To su bili kitovi. To je bilo jedno jato od četiri komada – ispričao je Tores za hrvatsku Novu TV, prenosi portal Dnevnik.

Krenuli su, kaže, u ribolov i bili su u pravcu prema Komiži.

  • Išli su iz smjera Lastova prema Barjacima. Za naše nevjerovatno iskustvo došla je još jedna grupa i spojili su se. I taj prizor je bio još nevjerovatniji – prepričao je Tores i dodao da su mu su ruke tresle od uzbuđenja.

Kit viđen na snimcima druga je najveća životinja na zemlji, veći je samo plavetni kit. U Јadran ne ulaze slučajno, često obitavaju na ovim područjima zbog hranjenja i parenja.

  • Veliki kit jedina je vrsta kita koji trajno obitava u Sredozemnom moru. U aprilu i maju ima u Јadranu, a to povezujemo s pojavom planktonskih račića – pojasnio je tv prilogu Draško Holcer, viši kustos Hrvatskog prirodnjačkog muzeja.

Opasnost koja prijeti kitovima su ljudi. Riječ je o plastici koju pojedu misleći da je plankton, buka brodova smeta im u komunikaciji i u sudaru sa njima mogu da stradaju.

  • Veliko opažanje grupe od pet, pa do 10 kitova koliko kažu očevici jer spominju dve grupe nismo nikad do sada vidjeli ili zabilježili i stoga je to opažanje nevjerojatno – rekao Holcer.

Veliki kitovi u Sredozemlju su ugroženi i zaštićeni, a broj im je manji od 1800 odraslih jedinki i u opadanju je. Preporuka je da ako ih vidite, ne morate ih se bojati, ali nemojte ih uznemiravati.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare