23. Oktobra 2024.

Koliko poznajete patlidžan?

Patlidžan je botanički gledano bobica, iako se često smatra povrćem u kulinarskom svijetu.

Postoje različite vrste patlidžana, uključujući velike ljubičaste, bijele i šarene varijacije. Patlidžan potiče iz Indije, a vijekovima se koristi u mediteranskoj kuhinji. Uprkos popularnosti, patlidžan je niskokaloričan, sa 100 grama sirovog patlidžana koji sadrži samo oko 25 kalorija. Nije samo ukusan dodatak jelima, već je i izvor mnogih zdravstvenih koristi. Njegove glavne nutritivne karakteristike su niska kalorijska vrijednost i nizak udio ugljenih hidrata, a bogatstvo vlaknima.

Međutim, njegov glavni adut su antioksidansi kojih ima u izobilju uključujući antocijanine i vitamine C i E. Antocijanini, koji daju patlidžanu njegovu karakterističnu ljubičastu boju, djeluju kao moćni antioksidansi koji pomažu u zaštiti stanica od oksidativnog stresa. Ovi antioksidansi mogu smanjiti upalu u tijelu i smanjiti rizik od hroničnih bolesti poput srčanih bolesti i određenih vrsta raka. Istraživanja su pokazala kako kuvanjem i pečenjem patlidžana na roštilju raste udio fenolnih komponenti, antioksidansa poput klorogene i kafeinske kiseline. Takođe, sposobnost hvatanja slobodnih radikala, ponajviše superoksid aniona, je veća kod patlidžana koji su termički obrađeni u poređenju sa sirovim patlidžanima.

Patlidžan je odličan u sklopu prehrane za kontrolu glukoze u krvi zbog niskog udjela ugljenih hidrata, a visokog udjela vlakana. Takođe, određena su istraživanja pokazala kako polifenoli, od kojih se neki mogu pronaći i u patlidžanu, mogu smanjiti apsorpciju glukoze i povećati proizvodnju insulina. Određena istraživanja na životinjama pokazala su kako patlidžan može poboljšati funkciju srca i smanjiti razinu LDL holesterola i triglicerida. Patlidžan sadrži fitonutrijente koji mogu imati pozitivan učinak na zdravlje mozga.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare