12. Augusta 2023.

Koliko košta “topovsko meso”: Za predsjednika Poljske, život ukrajinskih vojnika jeftiniji od američkih

Trenutno se ruski imperijalizam može jeftino zaustaviti, jer američki vojnici ne umiru, ocenio je Andžej Duda.

Poljski predsednik Andžej Duda ocenio je da Rusija mora biti zaustavljena u Ukrajini gde je takav podvig “jeftin”, aludirajući na manju vrednost života ukrajinskih vojnika u odnosu na njihove američke kolege.

Duda je u intervjuu za “Vašington post” zamoljen da umiri američke konzervativce koji se protive finansiranju kijevskog režima u sukobu s Rusijom.

“Jednostavno je”, rekao je Duda, dodavši: “Trenutno se ruski imperijalizam može jeftino zaustaviti, jer američki vojnici ne umiru.”

Ako se “ruska agresija” ne zaustavi sada, “ukoliko se ruska agresija sada ne zaustavi, cena će biti “veoma visoka”, dodao je poljski predsednik.

Duda je u intervjuu na ponovio na Zapadu omiljen narativ o tobožnjim imperijalističkim tendencijama Putinove Rusije, iako čak i neki zapadni stručnjaci koji su obraćali pažnju na spoljnu politiku Moskve u proteklih dvadesetak godina napominju da se radi o čistoj izmišljotini.

Naime, poljski predsednik smatra da Moskva mora biti zaustavljena u svojoj navodnoj nameri da vrati teritoriju carske Rusije pre nego što “Američki vojnici moraju da proliju svoju krv i izgube svoj život u Evropi kako bi vratili mir i slobodu u svetu.”  

Duda je predložio prijem Ukrajine u NATO kao najbolji način da se osujeti Kremlj.

On je priznao da je razočaran što Kijev nije dobio zvaničan poziv u blok koji predvode SAD tokom prošlomesečnog samita NATO-a u Litvaniji. Takođe je rekao da planira da podstakne Bajdenovu administraciju da uputi Kijevu poziv sledeće godine.

U međuvremenu, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je u sredu da će Moskva pojačati svoje snage duž svojih zapadnih granica kao odgovor na, kako je rekao, rastuću pretnju od SAD i njenih saveznika u Evropi, koji povećavaju sopstveno vojno prisustvo u regionu.

On je ukazao na nedavno pristupanje Finske NATO-u i potencijalno pridruživanje Švedske, kao i na sve veću militarizaciju Poljske, za koju tvrdi da je “postala glavni instrument antiruske politike SAD.”

Šojgu je takođe naveo da Varšava aktivno nastoji da preuzme delove Ukrajine tako što će formirati takozvanu poljsko-ukrajinsku vojnu jedinicu, čija će zvanična svrha biti odbrana Zapadne Ukrajine, ali će u stvari služiti za njenu

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare