31. Maja 2023.

Koliko košta najskuplji sladoled na svijetu

Kreirajući veoma poseban desert – (trenutno) najskuplji sladoled na svijetu, napravljen od rijetkih sastojaka koji su podigli cijenu ovoj ledenoj poslastici.

Porcija ukusne ledne poslastice – sladoleda po imenu Byakuya (Bjakuja) košta nevjerovatnih 873.400 japanskih jena, odnosno 6.329 evra! Za ovu cijenu sladoleda bi vam bilo dovoljno da kupite na primer jedno dobro polovno vozilo.

Oni koji su imali novca ali i sreće da probaju uvjeravaju nas da je svakako nešto o čemu treba pisati.

Razlog za ovako veliku “ginisovu” cijenu su sastojci, pri čemu se ističe rijedak bijeli tartuf koji se uzgaja u Albi u Italiji, po cijeni od 2 miliona japanskih jena (skoro 13.889 evra) po kg. Ostali specijalni sastojci uključuju Parmigiano Reggiano i sake talog.

“Trebalo nam je više od 1,5 godine da se razvijemo, uz mnogo pokušaja i grešaka da bismo dobili pravi ukus. Postizanje titule u Ginisovim svjetskim rekordima učinilo je da se trud isplati”, kaže predstavnik kompanije “Cellato”

Pravljenje najskupljeg sladoleda nije bio jedini “Cellato” cilj. Željeli su da spoje evropske i japanske sastojke u obliku sladoleda. Da bi to uradio, “Cellato” je doveo Tadajošija Jamadu, glavnog kuvara u RiVi, restoranu u Osaki poznatom po svojoj maštovitoj fuzionoj kuhinji.

Nažalost, tim iz Ginisove knjige rekorda nije mogao da proba ovaj prelijep užitak. Ali po riječima osoblja u Cellatu koje je učestvovalo u degustaciji, bogat je ukusom i teksturom.

Rekli su da vam snažan miris bijelog tartufa ispunjava usta i nos, praćen složenim i voćnim ukusima Parmigiano Reggiana. Sake talog završava veličanstveno iskustvo ukusa.

(ZanimljivostDana)

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare