30. Augusta 2023.

Koliko dugo traju LED svjetla na automobilima

Od proizvođača automobila se traži da koriste LED svetla koja će trajati duže i da omoguće znatno jeftiniju popravku ovih farova.

Sve više se navikavamo na LED svetla u automobilima. Kao glavna svetla, odlična su i zaista su od velike pomoći kada vozite noću. Međutim, sve je više vozila kod kojih sva svetla imaju LED tehnologiju, a proizvođači tvrde i da ona dugo traju. Ali koliko su zaista trajna?

Proizvođači automobila naglašavaju da će svetla trajati koliko i sam automobil. Nemački auto-klub ADAC sproveo je istraživanje i zaključio da je ovo previše optimistično, odnosno da LED svetla u proseku traju oko 15 godina, što je u većini slučajeva manje od životnog veka automobila.

Šta to znači u praksi? LED svetla su projektovani tako da u većini slučajeva morate da promenite ceo far, što je izuzetno skupo i u slučaju LED MATRIX farova cena može biti i oko 3000 evra.

Dakle, cena zamene svetala može biti veća od cene automobila u tom trenutku (kada je auto stariji od 15 godina). Od proizvođača automobila se zato traži da koriste LED svetla koja će trajati duže i da omoguće mnogo jeftiniju popravku svetala.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare