Koliko će Banjalučani plaćati nove račune - BIGportal.ba
Banja Luka

Koliko će Banjalučani plaćati nove račune

Skupština grada Banjaluka na vanrednom zasjedanju izglasala je poskupljenja komunalnih usluga, te će sad za Banjalučane voda biti skuplja za 12 odsto, prikupljanje i odvoz otpada za 24 odsto, a grijanje će građane koštati 19 odsto više.

A koliko će to iznositi u realnom vremenu, odnosno, koliko će Banjalučani sada plaćati novca kada je došlo do poskupljenja.

U dokumentima koje su dostavljeni odbornicima jasno piše koliko će koštati računi u realnom vremenu.

Voda koja se mjeri po metru kubnom, individualni potrošači sada će plaćati 0,12 KM više po metru kubnom, odnosno, sa recimo 1,32 KM po metru kubnom, račun će skočiti na 1,44 KM.

Kada je u pitanju grijanje koje obezbjeđuje “Eko-toplana”, ono je koštalo ranije 1,28 sa PDV-om po kvadratu, a nakon poskupljenja, košta 1,52 KM sa PDV-om po kvadratu.

Za one koji imaju ugrađen kalorimetar, nova cijena će da bude 158,72 KM sa PDV puta potrošena količina energije. Poskupljuje i fiksni dio za održavanje distributivne mreže za grijanje sa 0,37 KM sa PDV-om na 0,45 KM sa PDV-om po kvadratu.

Što se tiče odvoza smeća, ranije je koštalo 0,164 KM po kvadratu, a nakon poskupljenja od 24 posto, domaćinstvima će račun da košta oko 0,20 KM po kvadratu.

Prema našim saznanjima, veći računi doći će u aprilu.

Ovo je još jedan udar na džep građana Banjaluke, a u posljednjih nekoliko godina sve je skočilo pa je pitanje kako će ionako siromašan narod uspjeti sve platiti.

Srpskainfo

Danas objavljeno

U funkciji: Stari i napušteni objekat u Parku „Mladen Stojanović“ pretvoren u moderno uređen javni toalet

Zeljka

Akcija uređenja naredne sedmice u naseljima Lazarevo, Zalužani i Priječani

Zeljka

Banja Luka književni centar od 30. maja do 3. juna

Zeljka

Ostavite komentar