25. Jula 2023.

Kolaps na ulicama, obračun policije i građana: Vodeni topovi, tuče, više povređenih

Izraelska policija sukobila se s demonstrantima nakon što je parlament usvojio zakon kojim se ograničavaju ovlasti Vrhovnog suda.

Veliki broj građana protestuje jer je Kneset usvojio predlog zakona o reformi pravosuđa koju je predložio premijer Benjamin Netanijahu.

Desetine demonstranata u Izraelu je uhapšeno tokom noći u Jerusalimu.

Policija u Jerusalimu i Tel Avivu koristila je i vodene topove sa “smrdljivom vodom” kako bi rasterala demonstrante koji su blokirali autoputeve, a snimci pokazuju brutalan obračun policije sa demonstrantima.

Policajci su pokušali da uklone demonstrante sa ulice, ali su se neki vezali lancima za zaključavanje bicikala.

Uz pomoć vodenih topova, uspeli su da odblokiraju glavnu saobraćajnicu u Tel Avivu oko sat posle ponoći po lokalnom vremenu.

Tri osobe su lakše povređene kada je automobil juče naleteo na okupljene demonstrante u Izraelu koji protestuju zbog usvajanja sporne reforme pravosuđa.

“Možemo da nastavimo da se svađamo i prepiremo, ali…”

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je da će se vladajuća koalicija narednih dana obratiti opoziciji kako bi se obnovili razgovori o spornoj reformi pravosuđa koju je Kneset danas usvojio.

Netanijahu je naglasio da je do poslednjeg trenutka pokušavao da postigne kompromis sa opozicijom, ali da je, prema njegovim rečima, opozicija odbila svaku ponudu. On je dodao da će se razgovori nastaviti i tokom letnje pauze u Knesetu, pa čak i do novembra, prenosi Džeruzalem post.

“Možemo da nastavimo da se svađamo i prepiremo, ali takođe možemo da razgovaramo i da se dogovorimo”, rekao je izraelski premijer u video-obraćanju.

Poručio je da nijedna strana neće preuzeti Vrhovni sud.

“To ne sme da se dogodi. To se neće desiti dok smo mi na vlasti”, rekao je on.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare