1. Oktobra 2024.

Kolač sa “nevidljivim” jabukama

Ova francuska poslastica pravi se tako što se mnoštvo tanko isječenih jabuka složi u smjesu nalik kremastom tijestu. Jabuke se gotovo rastope u kolaču, pa otuda i naziv!

Pomalo podsjeća na clafoutis, ali sa mnogo većim udjelom voća u odnosu na tijesto. Ovaj kolač nije previše sladak i skoro u potpunosti se pravi od svježih jabuka!

Možeš ga poslužiti sa prah šećerom, šlagom, sladoledom ili karamel sosom.

Sastojci:

  • 1 šolja univerzalnog brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1/2 kašičice cimeta
  • 1/4 kašičice muskatnog oraščića
  • 1/4 kašičice đumbira
  • Prstohvat karanfilića
  • 1/4 kašičice soli
  • 2 kašike otopljenog putera (neslanog)
  • 1/2 šolje punomasnog mlijeka (sobna temperatura)
  • 1 kašičica ekstrakta vanile (ili pasta od vanile)
  • 3 velika jaja
  • 2/3 šolje kristal šećera
  • 900 g jabuka, oljuštenih i isječenih na tanke kriške

Priprema:

Zagrij rernu na 190°C. Namasti i obloži kalup papirom za pečenje. Nožem ili mandolinom tanko isijeci jabuke na tanke kriške. U činiji pomiješaj brašno, prašak za pecivo i začine. U drugoj manjoj činiji umuti otopljeni puter, mlijeko i vanilu.

U većoj činiji umuti jaja i šećer na srednjoj brzini oko 90 sekundi, dok smjesa ne postane svijetla. Dodaj polovinu mješavine brašna i muti na niskoj brzini dok se ne sjedini. Zatim dodaj mješavinu putera i mlijeka, a potom ostatak brašna. Muti dok se tijesto ne sjedini.

Dodaj kriške jabuka u smjesu i lagano miješaj dok se jabuke ravnomjerno ne prekriju tijestom.

Složi jabuke u pripremljeni kalup, a preostalu smjesu prelij preko njih. Peci oko 75 minuta dok kolač ne postane zlatno smeđ po ivicama, a čačkalica izađe čista iz sredine. Može potrajati duže, u zavisnosti od debljine kriški jabuke. Ostavi da se hladi najmanje jedan sat prije nego što ovi isječeš i poslužiš kolač.

Prijatno!

Ultra.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare