Ovaj kolač sa borovnicama je nevjerovatno ukusan. Pun je borovnica i upotpunjen limunovom koricom, koja zaista uljepšava okus. Preliven je prekrasnom glazurom od vanile i ukrašen svježim borovnicama.
Borovnice se smatraju superhranom zbog visokog nutritivnog sadržaja. Bogate su antioksidansima, posebno antocijanima, koji im daju karakterističnu plavu boju.
Sastojci:
- 180 g višenamenskog brašna
- ½ kašičice praška za pecivo
- ½ kašičice soli
- 250 g šećera
- korica ½ limuna
- 85 g putera sobne temperature
- 3 jaja sobne temperature
- 65 g ulja sobne temperature
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 150 g pavlake e
- 150 g smrznutih borovnica
Za glazuru:
- 200 g šećera u prahu
- 4-5 kašičica vode
- ½ kašičice ekstrakta vanile
- ½ kašičice kisele pavlake za zgušnjavanje glazure, po želji
- svježe borovnice za dekoraciju
Priprema:
Zagrijati rernu na 160ºC i pripremite pleh sa pek papirom. Prosijati višenamjuensko brašno, prašak za pecivo i so i ostaviti sa strane. Dodati granulirani šećer u zdjelu i pola korice limuna. Pomiješati šećer i limunovu koricu zajedno. Dodati puter u šećer i mikserom, sa lopaticom ili ručnim mikserom, miksati na velikoj brzini 3 minute.
Dodati jaja jedno po jedno u smjesu i na srednjoj brzini miksati dok se ne sjedini. Nastaviti dodavanjem ½ smjese brašna i miksati na maloj brzini. Zatim dodati kiselu pavlaku, ulje i ekstrakt vanilije. Zatim dodati drugu polovinu smjese brašna i zamiješati završnu smjesu dok se ne sjedini. Smrznute borovnice ubaciti u tijesto. Pomoću gumene lopatice lagano pomiješati.
Smjesu za kolač sipati u pripremljenu tepsiju. Nožem za puter pocvući ravnu liniju kroz sredinu tijesta. peći 1 sat i 25-30 minuta. Ostaviti da se kolač ohladi na rešetki za hlađenje. Nakon 10 minuta lagano izvaditi kolač iz kalupa i ostaviti da se potpuno ohladi.
Pomiješati sve sastojke za glazuru: šećer u prahu, vodu, ekstrakt vanile, kiselu pavlaku, a svježe borovnice staviti za dekoraciju.
Ultra.ba