Kolač od bijele čokolade i kajsija je naš prijedlog.
SASTOJCI:
- 150 g piškota
- 100 ml mlijeka
- 300 ml slatke pavlake
- 100 g bijele čokolade
- 10 g želatina
- 400 g krem sira
- 50 g šećera u prahu
- 1 kašičica ekstrakta vanilije
- 4 kajsije
- 2 kašike šećera
- 1 kašika limunovog soka
- 1 kašika gustina
PRIPREMA:
Za kremu u 100 ml slatke pavlake dodajte bijelu čokoladu i otopite na srednjoj vatri. Želatin pomiješajte sa četiri kašike hladne vode, ostavite da nabubri pa otopite na najmanjoj vatri i dodajte u otopljenu i prohlađenu čokoladu.
Preostalu slatku pavlaku umutite mikserom u srednje čvrst šlag. Krem sir umiksajte sa šećerom u prahu i aromom vanilije. Zatim dodajte bijelu čokoladu i umiksajte.
Ručno umiješajte slatku pavlaku. U kalup dimenzija 23×23 cm složite piškote kratko provučene kroz mlijeko. Krem rasporedite preko piškota. Za žele od kajsija oguljene i očišćene kajsije umutite štapnim mikserom.
Dodajte im šećer i limunov sok, pa zagrijavajte na srednjoj vatri uz miješanje. Na kraju dodajte gustin razmućen sa jednom kašikom vode i miješajući žicom prokuvajte par minuta da se zgusne.
Ohladite žele do sobne temperature, pa kašičicom nasumično nabacajte preko krema od bijele čokolade. Kolač dobro ohladite u frižideru nekoliko sati da se stegne.
* Recept preuzet sa stranice “Mystic Cakes”