Ako tražiš desert koji spaja bogat ukus i hranjive sastojke, ove čokoladice od kokosa i indijskih oraha su pravi izbor.
Ove veganske čokoladne poslastice bez rafinisanog šećera osvajaju spojem kremastog kokosa, bogatog okusa indijskog oraha i suptilne arome vanilije. Sve to zaokruženo kvalitetnom tamnom čokoladom. Ne samo da će te oduševiti ukusom, već će i tvom tijelu pružiti zdravu dozu energije.
Sastojci (za oko 15 komada)
- 1 šolja indijskih oraha (pečenih ili sirovih)
- ¼ kašičice soli
- ½ kašičice ekstrakta vanilije
- 2 ½ šolje rendanog kokosa
- 1 šolja sirupa od smeđe riže (zagrijanog)
- 1/3 šolje kokosovog nektara ili javorovog sirupa
- 1/8 šolje kakao maslaca (zagrijanog)
Priprema
Otopi kakao maslac na laganoj vatri. Dodaj sirup od smeđe riže ili javorov sirup te lagano zagrijavaj dok se svi sastojci ne povežu. Ostavi sa strane.
U blenderu samelji indijske orahe, vaniliju i so dok ne dobiješ teksturu nalik brašnu. Pazi da ne blendaš previše da ne dobiješ maslac od indijskog oraha. Dodaj rendani kokos i kratko pulsiraj dok se ne poveže.
Postepeno dodaj zagrijanu sirup mješavinu u blender s suhim sastojcima. Pulsiraj dok se svi sastojci dobro ne povežu.
Prebaci smjesu u posudu, pa je rukama utisnite u silikonske kalupe ili pravougli kalup obložen papirom za pečenje. Poravnaj površinu i ostavi u frižideru da se stvrdne.
Polovinu tamne čokolade otopi na pari ili laganoj vatri. Miješaj dok ne dobiješ glatku smjesu, pazeći da voda ili para ne dođu u kontakt s čokoladom. Kada se čokolada otopi, skloni je s vatre i temperiraj dodavanjem preostale čokolade. Miješaj dok čokolada ne dobije sjajnu i gušću teksturu.
Izvadi ohlađenu smjesu iz frižidera i izreži na pravougaonike ili kvadrate. Ako koristiš silikonske kalupe, lagano izvadi komade. Koristeći viljušku, svaki komad umoči u otopljenu čokoladu, a zatim ih pažljivo stavi na papir za pečenje.
Posipaj sitno samljevenim kokosom za dekoraciju.
Ostavi čokoladice da se stegnu na hladnom i suhom mjestu. Kada se stvrdnu, uživaj u ovim poslasticama. Čuvaj ih u hermetički zatvorenoj posudi, gdje mogu trajati i do šest mjeseci.
Ove čokoladice su savršena kombinacija zdravlja i slatkog užitka. Idealan su poklon za voljene ili poslastica za trenutke kada želiš nešto posebno!
Ultra.ba