Stalno slušamo da bi u naše jelovnike trebalo da uvrstimo što više vitamina i minerala koji se nalaze u svežem voću. Jabuke, kruške, šljive, banane, borovnice, citrusi su odlični izbori, ali kako da znamo šta je najbolje od najboljih za naše zdravlje?
Osim što je idealna užina, voće je veoma korisno za organizam jer sadrži vitamine, minerale, vlakna, vodu i druge esencijalne hranljive materije koje povoljno utiču na naše zdravlje, ističu nutricionisti.
Voće pomaže u borbi protiv popodnevnog pada energije bolje nego šoljica kafe. A pošto je prirodni šećer zdrav izvor energije, uparivanje voća sa proteinima će dati sličan podsticaj. Ne smemo da preterujemo sa količinom, na šta posebno treba da obrate pažnju osobe koje imaju problemima sa šećerom u krvi, piše Ju-Es-Ej-Tudej.
Koje voće je najzdravije
“Ako živite u oblasti u kojima su dostupni sveži proizvodi, onda je bilo koji izbor voća zdrav”, kaže dijetetičar Danijel Krambl Smit.
Međutim, svako voće ima jedinstven nutritivni profil, a samim tim i prednosti:
Borovnice
Ove bobice sadrže vlakna i drže nas satima sitim. Takođe se svrstavaju u biljke sa najvećim sadržajem antioksidanata, a kako je poznato oni sprečavaju oštećenje ćelija. “Studije pokazuju da divlje borovnice imaju kognitivne i kardiovaskularne prednosti, kao i jedinjenja koja se bore protiv raka”, kaže Krambl Smit.
Jabuke
Isto su bogate antioksidansima, a posebno one tamnije boje kao što je “red delišes”. Imaju vitamin C i vlakna, koja se nalaze uglavnom u kori, i pektin, vlakno koje deluje kao prebiotik i pomaže u funkcionisanju debelog creva. Sadrže kvercetin, flavonoid sa antioksidativnim svojstvima za koji studije pokazuju da može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti. Štite od alergija jer deluje kao prirodni antihistaminik.
Narandže
Sjajni citrusi sadrže oko 92 odsto dnevnih potreba za vitaminom C. Oni su dobar izvor folata, vitamina B koji je važan tokom trudnoće, ali takođe može igrati ulogu u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, neplodnosti, moždanog udara, demencije, raka debelog creva i Alchajmerove bolesti.
Grejpfrut
Dobar je izvor vitamina C, koji telo koristi za formiranje krvnih sudova, hrskavice, mišića i kolagena u kostima. Vitamin C deluje kao antioksidans i pomaže telu da apsorbuje i skladišti gvožđe. Grejpfrut takođe sadrži vitamin A, koji povoljno utiče na zdravlja očiju.
Jagode
Još jedna namirnica koja je bogata vitaminom C, koji štiti naš imunološki sistem. Sadrže mangan, folat i kalijum.
Ananas
Pun je vitamina C, A, K, fosfora, cinka i kalcijuma. Bogat je manganom i sadrži bromelain, ekstrakt koji se nalazi u plodu i stabljici, a koji ima antiinflamatorna svojstva.
Papaja
Papaja sadrži vitamine C, A, E, folne kiseline, vlakna i visok nivo antioksidanata, uključujući likopen.
Šljive
Ovo voće ima antioksidante kao što su antocijanini i kvercetin, koji mogu smanjiti rizik od srčanih oboljenja. Takođe su bogati vlaknima, što može pomoći u regulisanju pokreta creva. “Šljive imaju niži sadržaj šećera i nizak glikemijski indeks, što ih čini idealnim za sve koji imaju dijabetes, insulinsku rezistenciju ili poremećaj regulacije šećera u krvi”, naglašava Krambl Smit.
Kivi
Kivi obiluje vitamina C, E i vlakana. Takođe je bogat enzimom koji se zove aktinidin, koji pomaže varenju, i lutein i zeaksantin, dva antioksidansa koja pomažu zdravlju očiju.
Koliko smemo voća dnevno da jedemo
Dnevna preporučena porcija voća zavisi od nekoliko faktora, uključujući starost, visinu, pol, težinu i fizičku aktivnost. Generalno, United States Department of Agriculture ističe da odrasli treba da konzumiraju oko 2 šolje voća dnevno.
Evo nekoliko primera onoga što se računa kao “šolja” voća:
1 mala jabuka
1 velika banana
10 urmi
2-3 kivija
1 velika breskva
3 srednje šljive
1 kriška lubenice