4. Marta 2024.

Koje su najpopularnije kineske marke u Rusiji i po kojoj prosječnoj cijeni se prodaju

Zanimljivo je listati ruske automobilske portale, posebno imajući u vidu specifičnu situaciju na tržištu, koja je bila prisutna i ranije u nekoj meri, ali je kulminirala s razvojem situacije na teritoriji Ukrajine. Neposredno nakon početka rata su usledile sankcije onog dela sveta koji sebe smatra demokratskim, ali ipak pribegava sličnim metodama oslobađanja država od naroda koji vekovima već žive u njima, pa su tržištem novih automobila Ruske Federacije zavladali kineski konstruktori.

Odmah ćemo otkriti da je najpopularniji kineski automobil na ruskom tržištu ujedno i onaj s najnižom cenom. Ime mu je Haval – Jolion.

U  dvanaestomesečnom periodu koji se završava sa zadnjim danom januara 2024. godine, potražnja za kineskim automobilima u Ruskoj Federaciji je porasla za 141%, a njihov tržišni udeo dostigao je 41%, utvrdili su stručnjaci organizacije po imenu Avito Auto. Istovremeno, prosečna cena novog kineskog automobila je tokom godine porasla ne tako značajno – za 5%, i to na 2,97 miliona ruskih rubalja (29.970 evra). Kako rekosmo, šampionsko mesto drži krosover Haval Jolion, čija je početna cena još uvek niža od dvadesetak hiljada evra.

Među markama je opet lider ime Haval. Prosečna cena modela ovog proizvođača je oko 25,3 hiljade evra. Udeo Havala u klasi kineskih automobila je 16%. Changan je zauzeo drugo mesto sa udelom od 15,4% i prosečnom cenom od 27.750 evra. Chery zaokružuje prvu trojku s učešćem od 15% i prosečnom naknadom od 32,4 hiljade evra.

Sledi Geely sa značajno podebljanom prosečnom cenom koja doseže cifru od 40.350 evra, uz udeo u miksu plasmana kineskih brendova od 13%. Peti je Cherijev podbrend Omoda (6% i 29,8 hiljada evra).

Haval Jolion je činio 8% potražnje, a u proseku su kupci plaćali 24,4 hiljada evra. Nakon krosovera sastavljenog u ruskoj Tuli slede Omoda C5 (4,4% i 29,8 hiljada evra), Chery Tiggo 4 Pro (4,36% i 24,8 hiljada evra), Chery Tiggo 7 Pro Max (4,2% i 29,8 hiljada evra), Geely Monjaro (4% i 49,2 hiljada evra).

Od šestog do desetog mesta su: Haval M6, Jetour Dashing, Geely Coolray, Changan Uni-K i Geely Emgrand.

Rusi su u januaru na nove automobile potrošili sumu od 2,68 milijardi evra, što je za trećinu manje no u decembru. Najduže i najintenzivnije su trljali ruke baš Kinezi jer je 67,3% od tog iznosa otišlo na njihove tekuće račune.

AutoRepublika

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare