6. Jula 2023.

Koenigsegg se prodaje – unikatni primjerak

Aukcijska kuća Bonhams će na svojoj aukciji prodati jedan istinski unikatan automobil.

Koenigsegg je počeo da radi na svom CCGT programu 2003. godine pre nego je 2007. predstavio CCGT GT1 Competition Coupe, u planu je bila proizvodnja, ali od toga se odustalo već nakon jednog proizvedenog primerka. Upravo taj automobil će biti prodat na aukciji, a procenjuje se da će novi vlasnik izdvojiti između 3,5 i 5 miliona dolara. Njegova istorija je prilično interesantna.

Kako piše Klix.ba, kompanija je razvila CCGT GT1 Competition Coupe s namerom da se takmiči u GT1 klasi, na čelu programa je bio inženjer i programer Dag Bolenius, dok je uloga test vozača pripala inženjeru superautomobila Lorisu Bicocchiju.

Tim je izgledao sjajno na papiru, ali do proizvodnje nikada nije došlo. Samo dva meseca nakon početka test vožnji FIA i ACO su promenili pravila za GT1 klasu. Umesto proizvodnje obaveznih samo 20 produkcijskih primeraka u periodu od nekoliko godina, postalo je obavezno da se proizvede 350 automobila godišnje. Zato Koenigseggov program nije mogao da preživi.

Rezultat toga je samo jedan postojeći primerak, koji pokreće 5,0 litarski 32v atmosferski V8 motor, koji razvija 600 KS i koji je uparen sa sekvencijalnim menjačem. Na automobilu su netaknute slick Michelin gume, a organizacija Masters Historic Racing je dala “zeleno svetlo” sledećem vlasniku da bi mogao da se trka u seriji Master Endurance Legends ukoliko to bude želeo.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare