30. Augusta 2023.

Kod Ćuprije uzgajaju najljuću papričicu na svijetu, a organizuje se i „vruće“ takmičenje

U plastenicima Živojina Antića u Ćupriji raste impresivna kolekcija od čak 260 vrsta ljutih papričica. Dolaze iz različitih krajeva sveta, često su neobičnog oblika, ali im je zajedničko što su ekstremno ljute. Pravi izazov za gurmane.

Karolina riper (Carolina Reaper) zvanično je najljuća papričica na svetu. Izgleda čudno i neugledno i kao da želi da pokaže da se u njoj krije neko zlo.

Domaće ljute imaju od 30 do 40 hiljada skovila, što je međunarodna jedinica za ljutinu, a „kosačica iz Karoline“ čak 2,2 miliona. Zato je u Ginisovoj knjizi rekorda suvereno na prvom mestu.

Za jedan obrok, ručak moglo bi da je jede desetak ljudi.

„Osim Karoline trenutno uzrevaju i druge sorte poreklom iz Meksika, Tajlanda, Kolumbije, sa Filipina i drugih zemalja gde je ljuta hrana deo nacionalne kuhinje. Antić ističe da je naše područje idealno za uzgoj paprike i da često bolje rađaju nego u zemljama porekla“, navodi Živojin Antić, odgajivač ljutih paprika.

„Volimo ljuto, jedemo ljuto, ljuto je zdravo i tako smo krenuli. Raznovrnost boja, oblika to je preraslo u jednu ljubav. Da bi mogli da razlikujete, da bi mogli uopšte da radite ovakav posao vi mora to da volite“, ističe Antić.

Antić u plastenicima ne koristi hemiju, ali priznaje da se ove godine teško bori protiv grinja, bele leptiraste vaši i drugih napasnika.

„Volim kako rastu biljke da ja sa njima rastem zajedno. Tako se osećam opušteno i tako mi je lepo“, dodaje Antić.

Svake godine na svom imanju okupi ljude koji vole ekstremno ljuti izazov. Ove godine bilo je devet takmičara iz svih krajeva Srbije, a počeli su da se preznojavaju i prave grimase već kod treće, četvrte paprike. Odustajali su jedan po jedan, a na kraju pobedio je Dalibor Milošević iz okoline Niša.

„Osećam se odlično izdržao sam do kraja i zadovoljan sam, sledeće godine ponovo. Kad utrnu usta može da se ide dalje, ali onog momenta kad sam prestao da jedem paprike e tada je počela da me savladava ljutina kad je sve već bilo gotovo“, objašnjava Dalibor.

U oktobru Živojin Antić organizuje drugi po redu međunarodni ljuti izazov u Kavadarcima u Severnoj Makedoniji. Očekuje dosta takmičara iz regiona.

Spremiće i veće količine mleka, jer ono, kaže, najbolje neutrališe kapsaicin, glavni sastojak čili papričica.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare