Da biste pripremili kremaste kocke od griza, ne morate paliti rernu – dovoljno je griz skuhati na plati, ohladiti ga i pomiješati s maslacem, a potom premazati preko petit keksa koje ste prethodno kratko umočili u mlijeko.
Kolač potom ukrasite šlagom i pospete čokolade u prahu.
Sastojci za kremaste griz-kocke:
1 l mlijeka
300 ml vrhnja za šlag
200 g maslaca sa sobne temperature
180 g griza
150 g šećera
10-ak petit keksa
2 čajne kašike ekstrakta vanilije
čokolada u prahu po želji za posipanje
Priprema kremastih griz kocki:
U lonac stavite jedno jaje i šećer te dobro promiješajte pjenjačom. Dodajte i griz i sve zajedno pomiješajte.
Jednu litru mlijeka postupno dodajte u smjesu i miješajte pjenjačom dok se svi sastojci ne pomiješaju i dok se ne riješite grudica.
Lonac s kremom stavite na štednjak na laganu temperaturu i kuhajte uz često miješanje sve dok se smjesa ne zgusne. Tada isključite štednjak.
U kremu umiješajte ekstrakt vanilije i pustite da se dobro ohladi do kraja.
Izmiksajte maslac sobne temperature.
Izmiksajte i ohlađeni kuhani griz.
Postupno dodajte kremu od griza u izmiksani maslac dok ne dobijete finu glatku kremu.
U pravokutni kalup za pečenje kolača veličine 20 x 30 centimetara posložite red petit keksa, koje ste prethodno kratko umočili u obično mlijeko.
Preko keksa premažite kremu od griza, mlijeka i maslaca.
Vrhnje mikserom pretvorite u šlag i premažite preko kreme, a na kraju pospite malo čokolade u prahu.
Tako pripremljen kolač stavite u hladnjak da se ohladi i stisne, a potom ga narežite na kocke i poslužite.
Azra.ba