26. Septembra 2023.

Ko tačnije pokazuju brzinu vozila – brzinomjeri ili aplikacije za navigaciju?

Brzinomeri mogu premašiti brzinu i do 10 procenata, ali nikada ne smeju ići ispod stvarne brzine.

Zašto se brzina prikazana na brzinomeru automobila i satelitskoj navigaciji (aplikacije, eksterni uređaji…) često ne podudaraju? Naime, GPS navigacija često pokazuje drugačiju vrednost u poređenju sa brzinomerima.

Brzinomeri mogu premašiti brzinu i do 10 procenata, ali nikada ne smeju ići ispod stvarne brzine. To je određeno propisima, kojih se pridržavaju evropski proizvođači automobila, odnosno svi oni proizvođači koji svoja vozila prodaju u Evropi.

Brzinomeri zato često pokazuju veću brzinu od navigacionih uređaja.

Pri stalnoj brzini na ravnom putu, satelitska navigacija će verovatno biti preciznija od brzinomera, piše BBC Science Focus.

GPS uređaji izračunavaju brzinu određujući vreme potrebno za prelazak određene udaljenosti, tako da će krivudavi putevi ili naglo ubrzanje/usporavanje iskriviti očitavanja.

Takođe, nakon radikalnih ubrzanja dolazi do kratkog vremenskog kašnjenja dok se GPS proračuni ponovo prilagođavaju. Dakle, pri konstantnoj brzini, GPS navigacija bi trebalo da bude preciznija, ali pri većim fluktuacijama brzine, potrebno im je više vremena da se prilagode.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare