24. Augusta 2023.

Ko su bili putnici aviona u kojem je poginuo Prigožin

MOSKVA – Putnici u avionu “Embraer Legacy”, koji se srušio u Tverskoj oblasti u Rusiji, bili su povezani sa privatnom vojnom kompanijom Vager, piše moskovski list Izvestija nakon što je ruska Federalna agencija za vazdušni saobraćaj objavila imena putnika.

Prema podacima Rosavijacije, na letu je bilo 10 putnika, uključujući tri člana posade.

Ministarstvo za vanredne situacije je saopštilo da su, prema preliminarnim infomacijama, svi poginuli.

Na listi putnika bili su Jevgenij Prigožin, vođa “Vagnera”, Dmitrij Utkin, Valerij Čekalov, Sergej Propustin, Jevgenij Makarjan, Aleksandar Totmin, Nikolaj Matusejev i tri člana posade.

Valerij Čekalov vlasnik je kompanije “Evro polis” i saradnik Prigožina, navodi list.

Dmitrij Utkin, komandant privatne vojne kompanije Vagner, je oficir ruskih specijalnih snaga Generalštaba Oružanih snaga Rusije, rezervni je potpukovnik i nosilac četiri ordena za hrabrost.

Prema navodima medija, 2014. godine organizovao je bazu za obuku boraca u blizini Rostova na Donu i postao komandant sopstvene jedinice.

Kasnije je, prema njegovom pozivnom znaku, jedinica dobila naziv Vagner.

Sergej Propustin je bio član Vagnera, a to je za list potvrdila i njegova rođaka Anastasija Propustina.

Jevgenij Makarjan i Aleksandar Totmin, koji su na spisku putnika, takođe su imali veze sa Vagnerom, a na pojedinim portalima navodi se da su oni zaposleni u Vagneru, piše moskovski dnevnik.

Ono što se zna o tri člana posade aviona jeste da je pilot Aleksej Levšin bio iz Sankt Peterburga, kopilot Rustam Karimov, pretpostavlja se, iz Perma, a stjuardesa Kristina Raspopova iz Jekaterinburga.

Ministarstvo za vanredne situacije Rusije saopštilo je u sredu veče da se u blizini sela Kuženkino u Tverskoj oblasti srušio privatni avion “Embraer Legacy”, koji je letio iz Moskve za Sankt Peterburg. 

Grupa Vagner je na svom Telegram kanalu potvrdila vijest o smrti svog vođe Prigožina, za čiju je pogibiju okrivila, kako je navedeno, ”izdajnike Rusije”.

Portparol hitne pomoći rekao je za RIA Novosti da su na mestu nesreće pronađena tijela osam osoba.

Operacija potrage se nastavlja.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare