10. Augusta 2023.

Ko hoće mir, a ko rat?

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je za portparola Stejt departmenta Metjua Milera podelila kompilaciju izjava njegovog šefa.

On u njima pozivao na borbu a ne na pregovore.

Naime, Miler je nedavno istakao da SAD ne teraju Ukrajinu da odustane od mirovnih pregovora. “Ne, apsolutno ne. Kada smo mi to terali Ukrajinu da napusti pregovore? Ne znam, ali to nije istina”, rekao je.

“Jel oni tamo imaju jedan Stejt department ili dva?”, napisala je Zaharova na Telegramu.

“Posebno za Metjua Milera objavljujem izbor izjava američkog državnog sekretara Entonija Blinkena, koje direktno ukazuju na uslove bez kojih Vašington neće dozvoliti Ukrajincima da pregovaraju sa ruskom stranom”, napisala je.

Podsetila je onda na reči Blinkena sa zajedničke konferencije sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom kada je rekao da je najbolji način da se ubrzaju izgledi za pravu diplomatiju – namestiti situaciju na bojnom polju u korist Ukrajine.

“To će pomoći Ukrajini da ima najjaču poziciju za pregovaračkim stolom kada do toga dođe”, rekao je Blinken početkom februara.

“Rusija već duže vreme forsira priču da je ona zainteresovana za diplomatiju, a da Ukrajina i mi nismo. To je potpuno pogrešno”, rekao je Blinken početkom januara a onda, tokom istog obraćanja, dodao da Ukrajina za sada ne prihvata činjenicu da joj se teritorije neće vratiti, i zato nema o čemu da se pregovara.

Za neke, ideja o prekidu vatre može biti primamljiva, ali ako se svodi na stvarnu ratifikaciju ruskog preuzimanja velike ukrajinske teritorije, to neće biti pravedan i trajan mir, rekao je Blinken početkom aprila, podsetila je Zaharova.

Ruski zvaničnici su više puta isticali da su otvoreni za pregovaračke procese i da će saslušati svaki ozbiljan predlog koji potencijalno može da vrati mir u region. Tako su pozitivno ocenili kinesku mirovnu inicijativu i inicijativu pojedinih afričkih lidera.

“Formula mira” ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, kako je ocenilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova, nema nikakve veze sa mirom, to je “nepovezana kompilacija ultimativnih zahteva za Rusiju”.

Kijev je na zakonodavnom nivou zabranio pregovore sa Ruskom Federacijom.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare