28. Juna 2023.

Knedle sa šljivama po ovom receptu morate da isprobate

Nema ko ne voli knedle sa šljivama, još ako su pripremljena po ovom receptu – pun pogodak!

Ovaj klasik se ne može porediti sa bilo kojim drugim kolačem iz jednostavnog razloga što ništa nije dovoljno nalik jednostavnoj lepoti kojom knedle sa šljivamašarmiraju.

Knedle nisu zahtevne za pripremu ali neophodno je pripremiti ih par puta kako bi osetili pod rukom kada je dovoljno brašna i kako vam je najlepše i najbrže pripremiti ih.

Zato, ne odustajte ako vam ne uspeju najbolje iz prvog puta. Pokušajte ponovo i uživajte u njihovim čarima.

Potrebne namirnice:

1 kg krompira (brašnjavog, belog)
prstohvat soli
1 jaje + 1 žumance
oko 250 g brašna
i još oko 200 g za rad
300 g očišćenih šljiva oko 15 komada
oko 15 (ravnih) kašičica šećera
5 supenih kašika ulja
200 g prezli
150 g šećera
1 vanilin-šećer
½ kašičice cimeta

Knedle sa šljivama – Način pripreme

Krompir dobro oprati. U dublju šerpu staviti vodu za barenje krompira, pa kada voda provri posoliti je. Kada voda baci ključ dodati krompir (sa ljuskom).

Obavezno poklopiti i sačekati dok voda ponovo ne počne da vri, a zatim smanjiti temperaturu.

Kuvati dok krompir potpuno ne omekša. Kada je krompir skuvan, ocediti ga od vode i vratiti na isključenu ringlu, par minuta (sve vreme ga okretati) da se blago prosuši. Skloniti sa vatre i ostaviti da se prohladi.

Prohlađen (nikako hladan) krompir oljuštiti i ispasirati. U krompir dodati celo jaje i žumance, fino sjediniti i u masu dodati brašno, pa sve dobro, laganim zahvatima ruke, umesiti.

Smesa ne treba da bude tvrda, već samo kompaktna, kako bi se sa njom dalje moglo raditi.

Gloria.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare