Ako voliš tradicionalne knedle sa šljivama, ovaj recept će ti biti pravo otkriće! Knedla kolač je savršena varijacija na temu omiljenog deserta, kombinacija bogatog fila od šljiva, kremastog bijelog sloja i hrskavih prezli.
Sastojci:
Za sloj sa prezlama:
- 200 g prezli
- 4 kašike šećera
- 50 g maslaca
Bijeli fil:
- 1 l mlijeka
- 10 kašika šećera
- 1 vanilin šećer
- 13 kašika griza
- 100 g maslaca
- 1 jaje
Fil od šljiva:
- 1 kg šljiva (očišćenih)
- 4 kašike šećera
- 1 vanilin šećer (ili ekstrakt vanile)
- 1-2 kašičice cimeta
- 3 kašike gustina
Priprema:
- Sloj sa prezlama:
Na srednjoj temperaturi, otopi maslac u tiganju, zatim dodaj prezle. Prži prezle dok ne postanu zlatno smeđe boje, a zatim skini sa vatre i umiješaj šećer. - Fil od šljiva:
Očisti šljive, isijeci ih na sitnije komade i stavi ih u šerpu. Dodaj šećer, vanilin šećer i cimet. Kuvaj smjesu oko 20 minuta, sve vrijeme miješajući i sjeckajući šljive kako bi se fino ukuhale. Kada postanu mekane i kompaktne, razmuti gustin sa malo vode, umiješaj u smjesu i kuhaj još nekoliko minuta dok se ne zgusne. Zatim skini sa šporeta i ostavi da se ohladi. - Bijeli fil:
U posebnoj posudi sjedini griz, šećer i vanilin šećer. Od litre mlijeka odvoji oko 200-300 ml, pa ručno izmiješaj sa jajetom i suhim sastojcima. Preostalo mlijeko zagrij do ključanja, pa polako dodaj smjesu griza i mlijeka, neprestano miješajući. Kada se fil zgusne do srednje gustine, dodaj maslac i miješaj dok se potpuno ne rastopi. - Redanje kolača:
U pleh dimenzija 30 x 20 cm, najprije rasporedi polovinu sloja prezli, zatim nanesi polovinu bijelog fila. Preko toga ravnomjerno rasporedi fil od šljiva, a potom nanesi drugu polovinu bijelog fila. Na kraju, završi preostalim prezlama. - Hlađenje:
Kolač ostavi u frižideru nekoliko sati, ili najbolje preko noći, kako bi se svi slojevi fino sjedinili i kolač stegao.
Ovaj knedla kolač je savršena slatka poslastica koja će sigurno oduševiti sve ljubitelje tradicionalnih ukusa. Jednostavna priprema i bogatstvo ukusa čine ga idealnim desertom za svaku priliku!
Ultra.ba