20. Juna 2023.

Klima-uređaj u automobilu: Kako izbjeći greške koje smanjuju njegovu efikasnost

Odmah nakon ulaska u automobil, uz aktiviranu “klimu”, može biti korisno uključiti unutrašnju recirkulaciju na nekoliko minuta, jer će to još brže ohladiti kabinu.

Sa dolaskom toplih dana, počinjemo češće da uključujemo “klimu” u vozilima. Istovremeno pravimo i neke greške prilikom korišćenja klima-uređaja.

To nisu greške koje će uticati da se nešto pokvari, ali uvek možete biti mnogo efikasniji.

Mnogi sistemi za klimatizaciju trpe zbog lošeg održavanja, pa je kod nekih marki automobila neophodna zamena filtera “klime” već posle 15.000 pređenih kilometara. Tako će klima-uređaj raditi efikasnije, a sprečićete i širenje buđi i bakterija…

Prilikom ulaska u automobil, najbolje je širom otvoriti vrata i prozore pre uključivanja klima-uređaja. Ovim jednostavnim postupkom temperatura se već može značajno smanjiti.

Nakon što se auto provetri, možete ući, zatvoriti vrata i prozore i uključiti “klimu”. Da bi se postigla ravnomerna distribucija protoka vazduha, otvori za ventilaciju treba da budu usmereni prema gore, a ne prema licima putnika.

Još je bolje uključiti ventilacione otvore koji idu duž vetrobranskog stakla.

Neposredno nakon ulaska u automobil, nakon što uključite “klimu”, može biti korisno aktivirati unutrašnju recirkulaciju na nekoliko minuta jer će to još brže ohladiti unutrašnjost.

Nakon nekoliko minuta uključite dovod spoljašnjeg vazduha. Ovo će omogućiti sistemu da ravnomernije i efikasnije raspoređuje protok vazduha.

U nekim oblastima, čak i leti, ujutru može biti prilično hladno. Međutim, bolje je odmah uključiti klima-uređaj, jer to sprečava zamagljivanje prozora kada spoljna temperatura počne blago da raste.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare