19. Oktobra 2025.

Klasična pica je prošlost: Punjena vekna nestaje sa tanjira za tren oka

Pored ovog recepta, zaboravićete na klasičnu picu i uživaćete u ovoj koja se sprema vrlo lako, a preukusna je.

Pica vekna je ona vrsta jela koja nestane pre nego što se ohladi – taman dok je sečete, već nestaju parčići s tanjira. U nastavku pogledajte recept za ovo ukusno jelo.

Sastojci:

– 1 pakovanje gotovog testa (lisnato, pizza ili tanko dizano)

– 2 kašike paradajz pirea

– 1 kašika maslinovog ulja

– So, biber, beli luk u prahu – po ukusu

– 100 g šunke (po izboru)

– 50 g pečuraka (tanko sečenih)

–1 mala glavica crnog luka (sitno seckana)

– 100 g rendane mocarele

– 1 žumance (za premazivanje)

Klasična pica je prošlost: Punjena vekna nestaje sa tanjira za tren oka

Priprema:

Kad vam dosadi klasična pica, a ipak vam se jede nešto slično – pica vekna je pravi izbor. Pravi se od razvučenog testa, puni se omiljenim sastojcima kao prava pica, urola kao savijača, pa se peče cela i na kraju seče na fine rolate. Hrskava spolja, sočna iznutra, savršena je za grickanje, druženja, užinu za školu, pa čak i večeru kad hoćete da oduševite sve za stolom.

Razvucite testo na pobrašnjenoj podlozi u pravougaonik debljine oko 0,5 cm.

Klasična pica je prošlost: Punjena vekna nestaje sa tanjira za tren oka

U činijici pomešajte paradajz pire, maslinovo ulje, origano i začine po ukusu. Premažite celu površinu testa ovim sosom. Pospite rendani sir, pa rasporedite šunku, pečurke i seckani luk. Pažljivo urolajte testo u čvrstu veknu, počevši sa duže strane, kao savijaču. Prebacite na pleh obložen papirom za pečenje.

Premažite veknu žumancetom i po želji pospite susamom ili sirom. Pecite u rerni zagrejanoj na 220°C oko 25–30 minuta, dok lepo ne porumeni. Ostavite da odstoji 5 minuta, pa secite na debele rolate i poslužite toplo.

Foto: Sergii Koval/Shutterstock

Izvor: B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare