30. Maja 2023.

Kit beluga Hvaldimir, opet špijunira za Ruse ili samo traži devojku

Kit beluga je automatski optužen da je ruski špijun. Zašto je svratio u švedske vode i ko mu je dao ime Hvaldimir ?

“Ne znamo zašto je sada toliko ubrzao i veoma brzo se udaljavao iz svog prirodnog okruženja. Moguće i da je bio usamljen, jer su beluge veoma socijalna bića – možda je tražio druge beluga kitove”, rekao je Sebastijan Strand, morski biolog iz organizacije “OneWhale” za već dobrog znanca koji se pojavio ovog puta u blizini obale Švedske. 

Najbliža populacija beluga kitova nalazi se u arhipelagu Svalbard, na pola puta između severne obale Norveške i Severnog pola. Strand smatra da su kita hormoni naveli da potraži partnerku za parenje, jer se veruje da je kit star između 13 i 14 godina i da je sada u periodu kada su mu nivoi hormona veoma visoki.

Od kada je prvi put otkriven u severnonorveškoj primorskoj oblasti Finmark, ovaj beluga kit se više od tri godine spuštao niz gornju polovinu norveške obale pre nego što je pre nekoliko meseci iznenada ubrzao, prešao drugu polovinu puta i ušao u vode Švedske.

Хвалдимир је постао атракција.Wikimedia/Ein Dahmer

A pre četiri godine, kada je prvi put “svratio” u ove vode, zvaničnici norveške obaveštajne agencije su saopštili da je muški kit, nazvan Hvaldimir, verovatno pobegao iz nekog ograđenog prostora gde su ga, smatraju oni, ruski marinci trenirali, jer je izgledalo da je navikao na ljude. Moskva nikada nije izdala zvaničan odgovor na spekulacije Norveške da je kit možda ruski špijun. A ime je dobio spajanjem reči “hval”, koja na norveškom znači kit i imena ruskog predsednika Vladimira Putina, prenosi Bi-Bi-Si. 

Морски биолози из Норвешког директората за рибарство су му скинули појас на коме су се налазили носач за камеру и натпис “Опрема Санкт Петербурга” одштампан на пластичним копчама.Wikimedia/Ein Dahmer

Barencovo more, južno od Svalbarda, strateška je geopolitička oblast u kojoj se prate aktivnosti zapadnih i ruskih podmornica. To je, takođe, kapija za severni pomorski put, koji skraćuje putovanja morem između Atlantskog i Tihog okeana. Beluga kitovi, koji mogu da dostignu dužinu od skoro gotovo šest metara i životnu dob od 40 do 60 godina, prirodno naseljavaju ledene vode u okolini Grenlanda, severne Norveške i Rusije.

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare