7. Novembra 2023.

Kinezi prave napredne humanoidne robote, a evo kada stižu

Kinezi veruju da će uspeti da naprave veliki napredak na područjima senzora, kontrole pokreta i interakcije između mašina, a sve to će uticati na robotsku revoluciju.

Brojne tehnološke kompanije, uključujući i Teslu, razvijaju napredne humanoidne robote i ulažu milijarde u robotsku tehnologiju. Slične planove o razvoju takvih tehnologija ima i Kina koja želi da postane globalni lider na poljima veštačke inteligencije i robotike.

Prema dokumentu kineskog ministarstva industrije i informacionih tehnologija, Kina već za dve godine želi ne samo da razvije napredne humanoidne robote, već nameravaju i da ih masovno proizvode. Kako bi ispunili taj ambiciozni plan, kineska vlada želi da privuče što više kompanija u ovu industriju, da postavi standarde razvoja robotike, produbi međunarodnu saradnju i razvija talente.

Kinezi veruju da će tokom sledeće dve godine uspeti da naprave veliki napredak na područjima senzora, kontrole pokreta i interakcije između mašina, a sve to će uticati na robotsku revoluciju. Pored navedenog, u dokumentu se ne pominju nikakvi konkretni način na koji to žele da postignu, ali zato je naglašeno da bi takvi roboti mogli da poremete tržište na tržište na sličan način na koji su to uradili računari, pametni telefoni i električna vozila.

Nakon što su informacije iz ovog dokumenta procurile u javnost, porasle su cene deonica kineskih robotskih kompanija. Jedna od takvih kompanija (Fourier Intelligence) ranije ove godine predstavila je svog humanoidnog robota GR-1 koji već sada ima prilično napredne mogućnosti. Robot tako može da hodati na dve noge brzinom od 5 km/h i to sat vremena noseći 50 kg tereta. Već krajem ove godine trebalo bi da počne njegova masovna proizvodnja i sledeće godine očekuje se isporuka više hiljada komada. Takođe, Fourier Intelligence planira saradnju s kompanijama koje razvijaju AI kako bi implementirali veštačku inteligenciju u mozak svog robota, prenosi Zimo.

Kako podsećaju na TechSpotu, jedan nezavisni “think tank” je početkom godine objavio da je Kina ispred SAD-a u istraživanjima u čak 37 od 44 važne i rastuće tehnologije, uključujući obrambene tehnologije, ali i robotiku, veštačku inteligenciju i kvantne računare.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare