28. Novembra 2023.

Kineski automobil je prvi put u finalu za izbor Evropskog automobila godine

Stručni žiri sastavljen od 59 sudija iz 22 zemlje bira Evropski automobil godine – Car of the Year (COTY) i odlučio je se za sedam finalista. Tu su električni automobili, hibridi i, po prvi put od inauguracione 1963. godine, u izboru se nalazi i kineski automobil, tačnije električna limuzina BYD Seal.

Među njima su, kao i prošle i ove godine, četiri potpuno električna automobila. Preostala tri automobila su takođe dostupna u potpuno električnoj verziji. BYD Seal, prvi proizvod kineskog proizvođača koji je ikada stigao u finale evropskog izbora, verovatno će izazvati najviše buke.

BYD je najveći proizvođač automobila sa električnim i elektrifikovanim pogonom na svetu i proizvodi sopstvene baterije sopstvenog dizajna i poluprovodnike, a žiri je trebalo da impresionira voznim karakteristikama i obradom.

„Dok su do sada, uglavnom kineski, ali i američki i drugi egzotični proizvodi, obično gubili prilikom uvrštavanja na konačnu listu kandidata, kada je jedan od uslova da je većina žirija mogla da ih testira unapred, bum proizvođača automobila iz Kine i njihovo uporište u Evropi prevazišli su ovaj argument“, rekao je jedini češki sudija Jan Duchon, glavni urednik magazina Automobil.

Laureat titule COTY 2024 biće svečano proglašen u ponedeljak, 26. februara 2024. godine, odnosno ponovo uoči otvaranja Sajma automobila u Ženevi.

Finalisti izbora COTY 2024 (po abecednom redu) jesu:

– BMW serije 5;

– BYD Seal;

– Let’s EV9;

– Peugeot 3008;

– Renault Scenic;

– Toyota C-HR;

– Volvo EX30.

AutoRepublika

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare