Kineska simulacija zvana "ovako su digli u vazduh Sjeverni tok" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Kineska simulacija zvana “ovako su digli u vazduh Sjeverni tok”

Kineska državna televizija odlučila da napravi grafičku simulaciju eksplozija gasovoda “Severni tok“ na osnovu istraživačkih tekstova američkog novinara.

Naime, poznati novinar, dobitnik Pulicerove nagrade i autor istrage o eksplozijama na “Severnim tokovima” naveo je ranije da je predsednik SAD Džozef Bajden odlučio “da digne u vazduh ‘Severne tokove’ iz političkih razloga.

Sada je u Kini napraljena simulacija, na osnovu Heršove istrage, da su članovi specijalne radne grupe, na čijem je čelu bio savetnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven, išli u Norvešku kako bi našli odgovarajuće mesto za postavljanje eksploziva, prenosi Sputnjik.

Podseća se i da je 116 dana pre eksplozije, američki nosač aviona bio u Baltičkom moru tokom NATO vežbi Baltops-22. Ti manevri trajali su 13 dana, a tokom njih američki avioni redovno su kružili na maloj visini iznad mesta gde će se kasnije dogoditi eksplozija. Takođe, tokom vežbe, na području u blizini gasovoda izvođen je trening za podvodno postavljanje eksplozivnih naprava.

Kineska televizija CGTN podseća da su američki političari više puta pretili napadom na gasovode “Severni tok“ i citiraju reči predsednika SAD Džozefa Bajdena da “ukoliko Rusija napadne Ukrajinu, ‘Severni tok’ više neće postojati“, kao i Viktorije Nuland, zamenice državnog sekretara SAD da “ukoliko Rusija napadne Ukrajinu, na ovaj ili onaj način, ‘Severni tok 2’ neće dalje raditi“.

U prilogu kineske televizije mogu se videti brojni detalji same operacije, kao i na koji način je eksploziv aktiviran.

Danas objavljeno

Počelo suđenje u predmetu “Skaj”: Načelnik MUP-a Srpske prvi na klupi za svjedoke

M.

U inat sankcijama: Rusija razvila prvi dron sa termovizijskom kamerom i sistemom za nadzor

M.

“Protiv Srbije je vođen nuklearni i hemijski rat”

M.

Ostavite komentar