8. Novembra 2023.

Kineska alternativa pauku je genijalno rešenje 

Umesto glomaznim kamionom, nepropisno parkirano vozilo uklanja se brzo i jednostavno pomoću platforme kojom se upravlja daljinskim putem.

Saobraćajna policija i služba parking servisa imaju pune ruke posla kada je reč o nepropisno parkiranim vozilima. Jedno od drastičnih rešenja je odnošenje takvih vozila kamionom-paukom i naplata kazne bahatom vozaču kada dođe po njega.

Iako je ovakav način kažnjavanja prilično efikasan, jer vozač nema drugog izbora nego da plati, ako želi da preuzme svoj automobil, pauk može da bude nepraktičan na malom manevarskom prostoru i u uskim ulicama, a praktično je neupotrebljiv u natkrivenim prostorima. Osim toga, ovakvi kamioni su skupa investicija, kako prilikom nabavke tako i za održavanje.

Kinezi i za takve slučajeve imaju rešenje. U pitanju je tanka pokretna platforma koja se kontroliše daljinskim upravljačem i koja se podvuče ispod nepropisno parkiranog automobila, podigne ga i pomeri.

Naravno, ovo rešenje ima i neke nedostatke. Vozilo se može pomeriti samo ako je na kolovozu, odnosno na ravnoj površini, što isključuje upotrebu platforme, recimo, na trotoarima. Takođe, lokacija na koju se vozilo izmešta ne može biti previše udaljena od mesta sa koga je uklonjeno.

Sa druge strane, ova sprava bi bila idealna za garaže u tržnim centrima, u kojima bahati vozači parkiraju svoje automobile gde stignu ili zauzimaju mesta predviđena za invalide.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare