4. Septembra 2023.

Kina upozorava susjede da se čuvaju ukrajinskog scenarija i nevidljive američke ruke

Treba da okrenemo leđa hladnoratovskom mentalitetu i sačuvamo regionu od mešanja u geopolitičke kalkulacije, rekao je ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji.

Jugoistočne azijske zemlje moraju da izbegnu da krenu putem Ukrajine i treba da se paze da ne budu iskorišćene u geopolitičkim igrama stranih sila koje seju razdor u regionu da bi se okoristile, upozorio je ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji.

“Kriza u Ukrajini je alarm za čovečanstvo. Slične tragedije ne smeju da se dogode u Aziji. Moramo da promovišemo regionalnu bezbednost kroz dijalog i saradnju i da se suprotstavimo apsolutnoj bezbednosti na račun drugih zemalja”, rekao je Ji u video-obraćanju na konferenciji koju je organizovalo Udruženje za spoljnu politiku Indonezije u Džakarti.

Kineski zvaničnik je, kako prenosi RT Internešenel, upozorio na “manipulatora iza scene”, očigledno misleći na Sjedinjene Američke Države, koji raspiruje kontroverze oko teritorijalnih nesuglasica u vezi sa Južnim kineskim morem. 

“Nevidljiva ruka koja se krije iza scene mora biti razotkrivena. Kina je spremna da radi sa zainteresovanim državama kako bi na odgovarajući način rešili nesuglasice dijalogom i pronašli efikasne načine da kontrolišemo situaciju na moru”, istakao je Ji.

On je dodao da strani pokušaji da se raspiri sukob u Južnom kineskom moru nisu uspeli. Kina i njeni susedi moraju da zajedno čuvaju teško stečeni mir u regionu, napomenuo je šef kineske diplomatije. 

“Treba da okrenemo leđa hladnoratovskom mentalitetu i sačuvamo regionu od mešanja u geopolitičke kalkulacije kako ne bi postali pioni u nadmetanju velikih sila”, rekao je Ji.

Kineski zvaničnici su više puta optuživali Vašington da pokušava da održi hegemonističku moć nad svetom. Peking i Vašington su takođe više puta optuživali jedni druge za razne vojne provokacije u Južnom kineskom moru, Tajvanskom moreuzu i drugde širom regiona.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare