27. Marta 2023.

Kina: Treba se usredsrediti na diplomatsko rješenje ukrajinske krize

„Trec´eg januara prošle godine lideri država sa nuklearnim oružjem objavili su zajedničku izjavu u kojoj su naveli da je nemoguc´e pobediti ili voditi nuklearni rat. U izjavi je naglašeno da treba izbegavati ratove između država koje poseduju nuklearno oružje i smanjivati strateške rizike“, rekla je diplomata, odgovarajuc´i na zahtev Sputnjika da prokomentariše stav Kine u vezi sa odlukom Rusije da razmesti nuklearno taktičko oružje u Belorusiji.

Portparolka je naglasila da bi u sadašnjim okolnostima sve strane „trebalo da se usredsrede na diplomatske napore za mirno rešavanje ukrajinske krize i rade zajedno na smirivanju situacije“.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je u subotu da su se Moskva i Minsk dogovorili da c´e, bez kršenja međunarodnih obaveza, rasporediti taktičko nuklearno oružje u Belorusiji. Putin je objasnio da Rusija ne predaje svoje nuklearno oružje Belorusiji, vec´ radi ono što su godinama radile SAD. Prema njegovim rečima, izgradnja skladišta za taktičko nuklearno oružje u Belorusiji bic´e završena 1. jula.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare