Kina traži ukidanje američkih sankcija Siriji nakon katastrofalnog zemljotresa - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Kina traži ukidanje američkih sankcija Siriji nakon katastrofalnog zemljotresa

Američke sankcije protiv Sirije sprečavaju slanje pomoći Damasku nakon katastrofalnog zemljotresa koji je u toj zemlji i obližnjoj Turskoj odneo više od 15.000 života, rečeno je u kineskom ministarstvu spoljnih poslova.

Peking je pozvao Vašington da ukine sankcije protiv Sirije i “otvori vrata za humanitarnu pomoć”.

Portparol ministarstva spoljnih poslova Kine Mao Ning rekla je da SAD imaju dugu istoriju intervenisanja u Siriji, kao i da su njihove akcije imale teške posledice za prosečne građane.

“Katastrofalan zemljotres i godine rata i nestabilnosti dovele su do užasne humanitarne krize u Siriji”, rekla je ona i dodala da su “česti vojni udari američkih snaga i stroge ekonomske sankcije odnele život mnogih Sirijaca i otežale im egzistenciju”.

Pojedine humanitarne organizacije, poput Sirijskog arapskog crvenog polumeseca (SARC) i Arapsko-američkog komiteta protiv diskriminacije pozvali su SAD da ukinu sankcije nakon zemljotresa. Prema aktuelnim informacijama, u Turskoj je poginulo najmanje 12,800 ljudi dok je više od 62.000 povređeno, dok je u Siriji bez života ostalo oko 3.500 ljudi, a više hiljada njih je povređeno.

“Proces evakuacije i spasilačke operacije su ograničeni zbog prepreka koje su rezultat strogih sankcija. Imamo nestašice teških mašina i potrebna je oprema za raščišćavanje ruševina”, rekao je predsednik SARC-a Haled Hbubati, dodajući da američke sankcije stvaraju najveće prepreke za dolazak pomoći.

Vašington je kategorički odbio da razmotri mogućnost ublažavanja sankcija, dok su u Stejt departmentu rekli da bi takav potez bio “kontraproduktivan”, tvrdeći da je sirijska vlada “terorisala” sopstveno stanovništvo tokom građanskog rata u toj zemlji.

Portparol kineskog ministarstva osudila je operacije SAD u Siriji i naglasila da američke snage kradu sirijske energente u alarmantnim količinama.

“Američke trupe nastavljaju da zauzimaju glavne regione za proizvodnju nafte u Siriji. Oni su opljačkali više od 80 odsto sirijske proizvodnje nafte i prokrijumčarili i spalili sirijske zalihe žita. Sve ovo dodatno pogoršava humanitarnu krizu u Siriji”, nastavila je ona.

Iako je Damask u više navrata osuđivao američko vojno prisustvo i zahtevao okončanje onoga što smatra nelegalnom okupacijom svoje suverene teritorije, Vašington je odbio da povuče svoje snage iz te države.

Oko 1.000 američkih vojnika i dalje deluje u oblastima bogatim naftom na severoistoku Sirije koje kontrolišu Kurdi, kao i na njenoj južnoj pograničnoj oblasti, gde sarađuju sa arapskim pobunjeničkim snagama.

Danas objavljeno

Srušila se višespratnica u Dohi, spasioci tragaju za preživjelima

M.

Herš otkriva ulogu Šolca u novoj verziji diverzije na Sjevernom toku

M.

Lukašenko: Ako Britanci pošalju osiromašeni uranijum Kijevu – lekcija će biti užasna

M.

Ostavite komentar