30. Augusta 2023.

Kina pretekla Evropu kao glavni svjetski proizvođač struje iz vetroturbina na moru

Svetska industrija morskih vetroturbina proizvela je prošle godine ukupno 64,3 gigavata, od čega je 47 odsto došlo iz Evrope, a 49 odsto iz Kine

Kina je pretekla Evropu kao glavni svetski proizvođač struje iz morskih vetroturbina, ukazuju podaci Globalnog saveta za energiju iz vetra (GVEC).

Svetska industrija morskih vetroturbina proizvela je prošle godine ukupno 64,3 gigavata. Od toga, 47 odsto je došlo iz Evrope, a 49 odsto iz Kine.

Veliki proizvođači “suočili su se sa smanjenom profitabilnošću u poslednjih nekoliko godina, što ih je dovelo do selektivnog povlačenja sa manjih ili sporijih tržišta”, navodi se u izveštaju, prenosi britanski “Telegraf”.

U godišnjem izveštaju GVEC-a se navodi da bi do sredine ove decenije mogla da se pojave “uska grla u lancu snabdevanja u svakom regionu sveta osim u Kini.”

Stopa uspostavljanja novih instalacija u Evropi je prošle godine bila na najnižem nivou od 2016. godine, napominje britanski list. Ukupni kapacitet vetroturbina na moru je prošle godine dostigao 30 gigavata, od četa je 46 odsto proizvelo Ujedinjeno Kraljevstvo.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare