22. Marta 2023.

Kina: Pozivamo SAD da preispitaju svoju ulogu u ukrajinskom konfliktu

„Obratio sam pažnju na stav Džona Kirbija i na to što on smatra da se pozicija Kine o ukrajinskom pitanju teško može smatrati pravičnom. Želimo da vam saopštimo da Kina nije pokretač ukrajinske krize i nije učesnik u krizi, a da ne govorimo o isporukama oružja bilo kojoj strani“, rekao je on.Prema njegovim rečima, Kina nema egoistične ciljeve u ukrajinskom pitanju, nikada nije posmatrala događaj „skrštenih ruku“, nije dolivala ulje na vatru i nije to koristila.

„SAD smatraju da pozicija Kine nije pravična, a zar je stalna isporuka oružja pravična? Da li je pravično da se doprinosi stalnom pogoršanju sukoba? Da li je pravično da se dozvoli da se neželjeni efekti sukoba prošire na svet?“, pitao je diplomata.Koordinator za strateške komunikacije Bele kuće Džon Kirbi je ranije izjavio da rezultati susreta predsednika Rusije Vladimira Putina i kineskog predsednika Si Đinpinga ne pružaju velika očekivanja SAD da će se konflikt u Ukrajini uskoro završiti.

Rusija je ranije poslala protestnu notu NATO zemljama zbog isporuke naoružanja Ukrajini. Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je istakao da će svi tereti koji sadrže naoružanje za Ukrajinu postati zakonita meta za Rusiju.

Sputnjik.rs

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare