27. Septembra 2023.

Kina poručila: Ubrzajte istragu o Sjevernom toku

Nadamo se da će Danska, Švedska i Nemačka odgovoriti na zabrinutost međunarodne zajednice i blagovremeno objaviti napredak u istragama, kazao je zamenik stalnog predstavnika Kine pri UN Geng Šuang.

Zamenik stalnog predstavnika Kine pri UN Geng Šuang pozvao je Dansku, Švedsku i Nemačku na sednici Saveta bezbednosti UN da ne odlažu istragu o sabotaži Severnog toka, prenose “RIA Novosti”.

“Relevantne zemlje već neko vreme sprovode nacionalne istrage. Ali rezultati ostaju imaginarni. Što duže budu odlagali, biće teže prikupiti dokaze i otkriti istinu, što će izazvati više sumnji i spekulacija, a rezultati istrage biće manje verodostjni”, kazao je Geng Šuang.

Kineski dilomata je izrazio nadu da će Danska, Švedska i Nemačka odgovoriti na zabrinutost međunarodne zajednice i blagovremeno objaviti napredak u istragama.

Prema njegovim rečima, trenutno ne postoji jasan odgovarajući zaključak o istragama te tri zemlje.

Prethodno je novinar Simor Herš izjavio da Bela kuća nije odlučila da raznese Severni tok da bi sprečila rusku Specijalnu vojnu operaciju ili pobedila u ukrajinskom sukobu, već je to učinila iz straha da će se Nemačka, a zatim i druge NATO članice, okrenuti ka Rusiji.

Osim toga, Herš je dao informacije o izveštajima o sabotaži, istakavši da je plan skovan na seriji sastanaka koje je sazvao Džejk Salivan, savetnik predsednika SAD Džozefa Bajdena za nacionalnu bezbednost, krajem 2021. godine.

Osim toga, ovaj čuveni novinar navodi da određeni delovi CIA veruju da je Olaf Šolc bio svestan planova za sabotažu gasovoda od samog početka.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare