20. Februara 2023.

Kina podržava ruski nacrt rezolucije UN o diverziji na “Sjevernom toku”

Kada je Savjet bezbjednosti održao prvu sjednicu (povodom diverzije na “Severnom toku”), čuli smo poziv članica Savjeta bezbjednosti da se sprovede pažljiva istraga o eksplozijama. I smatramo da je taj zahtjev legitiman – naglasio je kineski diplomata.

Prema njegovim riječima, Kina podržava održavanje rasprave o toj temi u Savjetu bezbjednosti, kao i “odgovarajuća dejstva kako bi se garantovalo prisustvo jasne slike o onome što se dogodilo i kako bi svi oni koji su to učinili odgovarali”.

Ruska misija pri UN je ranije pripremila nacrt rezolucije, prema kojoj bi Savjet bezbjednosti UN tražio od generalnog sekretara te organizacije da “pod hitno osnuje nezavisnu međunarodnu komisiju” za svestranu i nepristrasnu istragu o svim aspektima diverzije na gasovodima “Sjeverni tok 1” i “Sjeverni tok 2”.

Nacrt rezolucije poziva da se istraži ko su izvršioci, sponzori, organizatori i saučesnici u diverziji.

Izvor Sputnjika je ranije naveo da, prema rezoluciji, generalni sekretar UN treba u roku od 14 dana da da Savjetu bezbjednosti UN preporuke o radu komisije.

Rezolucijom se najstrože osuđuje diverzija na gasovodima “Sjevernog toka” i naglašava da je već utvrđeno da je, bez svake sumnje, riječ o diverziji, a ne o elementarnoj nepogodi ili tehnogenoj katastrofi.

U tekstu rezolucije se, takođe, ukazuje na to da se napad dogodio nakon više puta iznesenih prijetnji na račun “Sjevernog toka”, koje su se mogle čuti u izjavama rukovodstva SAD.

Rusija je ranije zatražila sjednicu Savjeta bezbjednosti UN 22. februara, povodom eksplozija na cjevovodima “Sjevernog toka”.

Teroristički napadi na gasovode kojima se ruski gas izvozi u Evropu dogodili su se istovremeno 26. septembra prošle godine.

Njemačka, Danska i Švedska nisu isključile mogućnost da je riječ o diverziji.

Operater gasovoda, kompanija Nord strim AG je saopštila da je šteta na gasovodima izuzetno velika i da je nemoguće utvrditi kada će biti otklonjena.

RTRS.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare