15. Aprila 2023.

Kina odbila Ameriku

Odbili su ga uz obrazloženje da zvanični Peking nije spreman da ponovo organizuje dolazak Blinkena nakon što je šef američke diplomatije u februaru naglo otkazao posetu Kini, piše Fajnenšal tajms.

Blinken je ranije ove nedelje izjavio da će poseta Kini biti upriličena “kada se za to budu stekli uslovi” i dodao da cilj nije nije ni obuzdavanje Kine ni uključivanje u novi hladni rat.

U izveštaju Fajnenšal Tajmsa se tvrdi da su kineski zvaničnici zabrinuti da bi Bajdenova administracija mogla da objavi izveštaj FBI o oborenom kineskom balonu, sa fizičkim dokazima, i da bi nalazi mogli da budu objavljeni tokom Blinkenove posete Kini, prenosi Rojters.

FBI i Savet za nacionalnu bezbednost odbili su da saopšte da li će rezultati istrage biti objavljeni.

Kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang pokrenuo je to pitanje pred Amerikancima koji su prošlog meseca prisustvovali Kineskom razvojnom forumu u Pekingu, potvrdile su tri osobe upoznate sa događajem.

Ćin je opisao istragu FBI kao još jedan problem koji otežava stabilizaciju američko-kineskih odnosa.

To pitanje izazvalo je podele unutar Bajdenove administracije, pri čemu se neki zvaničnici zalažu da bude skinuta oznaka tajnosti sa dokaza i omogućeno njihovo javno objavljivanje, kako bi se dokazalo da je balon vršio izviđanje, navodi Fajnenšal tajms.

Američki Kongres će verovatno zatražiti da budu objavljeni rezultati istrage koju je sproveo FBI.

Međutim, druga struja u američkoj administraciji tvrdi da bi objavljivanje informacija poremetilo napore da se ponovo pokrene preko potreban angažman na visokom nivou između Vašingtona i Pekinga u trenutku kada su odnosi dve zemlje na najnižem nivou od uspostavljanja diplomatskih odnosa 1979. godine.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare