26. Septembra 2023.

Kina negoduje zbog širenje vojnih blokova: Negativno utiče na bezbjednost drugih zemalja

Kina se protivi proizvoljnom proširenju vojnih blokova koji negativno utiču na bezbednost drugih zemalja, izjavio je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji.

On je tokom brifinga u Državnom savetu Kine rekao da je potrebno uspostavljanje povoljnog okruženja za univerzalnu bezbednost.

Ekstremno je važno da se zalažemo za zajednički, kompleksan i održiv bezbednosni koncept, da insistiramo na rešavanju nesuglasica i sporova kroz dijalog i konsultacije, da zajednički poštujemo legitimne bezbednosne zabrinutosti i da se suprotstavimo proizvoljnom proširenju vojnih blokova i sabijanju bezbednosnog prostora oko drugih zemalja, istakao je Vang, koji je i direktor Centralnog komiteta za spoljne poslove Komunističke partije Kine.

Prema njegovim rečima, međunarodna zajednica mora da ojača saradnju na biološkoj sigurnosti, kao i bezbednosti interneta, podataka i veštačke inteligencije, javio je Tass.

Neophodan je zajednički rad na sprečavanju rizika, dodao je Vang.

Vlada Kine objavila je ranije danas dokument pod nazivom “Globalna zajednica zajedničke budućnosti: predlozi i postupci Kine”, koji predstavlja stav Pekinga o globalnom razvoju u budućnosti.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare